Sıcak Havalarda Zorlu Mesailer: Döner Ustaları ve Ocakbaşı Çalışanları İzmir’de Etkileniyor

İZMİR’de, mevsim normallerinin üzerinde seyreden şiddetli sıcak hava, döner ustaları ve ocakbaşı çalışanlarını etkilemeye devam ediyor....

İZMİR'de, mevsim normallerinin üzerinde seyreden şiddetli sıcak hava, döner ustaları ve ocakbaşı çalışanlarını etkilemeye devam ediyor. Gölgede 41 dereceye kadar çıkan sıcaklıkta çalışan bu kişiler, zorlu mesailerine rağmen işlerini sürdürmektedir.

Kavurucu sıcaklar, İzmir'de olduğu gibi ülke genelinde de hissedilmekte ve ağır işlerde çalışanları olumsuz etkilemektedir. Döner kesimi ve ocakbaşında çalışma gibi zorlu işleri yürüten ustalar, sıcak havalara rağmen görevlerini yerine getirmektedir. Geçimlerini sağlamak adına ateşin başında çalışmak zorunda olan bu ustalar, zorlu günler geçirmektedir. İşlerini zorlukla yerine getirirken bir yandan da vantilatör kullanarak serinlemeye çalışmaktadırlar.

Esnaf Fırat İşbilen, yaz aylarında kimsenin döner başında çalışmak istemediğini ve bu yüzden döner ustası bulmakta zorlandıklarını belirtmektedir. İşbilen, 'Döner başında sıcaklık 60-70 dereceye kadar çıkıyor, ancak işimizi severek yapmaya çalışıyoruz. Zorunlu olarak çalışmak durumundayız. Vantilatörle serinlemeye çalışsak da pek fayda etmiyor tabii. Yaz aylarında bu işi yapmak isteyen kimse bulamıyoruz. Bu nedenle ailecek bu işi yapmak zorunda kalıyoruz' şeklinde konuştu.

Ocakbaşında çalışan kebap ustası Rüstem Temel ise, 'Yaz aylarında ocakbaşında çalışarak terleyerek kilo veriyoruz. Kavurucu sıcaklar yüzünden ter içinde kalıyoruz, bazen nefes almakta zorlanıyoruz. Dışarıya çıktığımızda asfaltın resmen kaynadığını görüyoruz. İçeriye girdiğimizde ise sıcaklık 60-65 dereceye ulaşıyor. Allah yardımcımız olsun. Normalde dışarıda olan hava, bizim için serin geliyor. Sürekli su içiyoruz, içtiğimiz suyun miktarı ise hesaplanamayacak kadar fazla. Vantilatörle serinlemeye çalışsak da sıcak hava üflüyor. Zorlu koşullarda çalışıyoruz, ama başka seçeneğimiz yok' şeklinde açıklamalarda bulundu.

İHA

Bakmadan Geçme