SGK İl Müdürü Kurt’tan ev hizmetinde çalışanlarla ilgili sigortalılık açıklaması

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, kayıtlı istihdamı geliştirme çalışmalarının her sektörde olduğu gibi ev...

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, kayıtlı istihdamı geliştirme çalışmalarının her sektörde olduğu gibi ev hizmetlerinde de yoğun bir biçimde sürdürüldüğünü belirtti.

Kurt, yaptığı açıklamada, sigortasız işçi çalıştırmanın işverenler nezdindeki yüksek maliyeti göz önünde bulundurulduğunda, iş kazasına uğrama riskinin oldukça fazla olduğu ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigortalılıklarının sağlanmasının, gerek sosyal güvenlik hakkının tesisi gerekse SGK hizmetlerinin etkin ve verimli şekilde muhataplarına ulaştırılmasında büyük önemi olduğunu ifade etti.

Akrabaların, ev hizmeti işlerini ifa etseler dahi iş verenle aynı konutta birlikte yaşadıkları sürece bu kapsamda sigortalı sayılmayacaklarını aktaran Kurt, üçüncü dereceye kadar hısımların ev hizmetinde çalışıp, aynı evde birlikte yaşamıyorlar ise sigortalı sayıldığını dile getirdi.

Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışmalarda bildirim yapılmasının kolaylaştırıldığını anlatan Kurt, sigorta prim teşviklerinin ev hizmetleri sektöründe istihdam sağlayanlar için de uygulandığını, bu kapsamda ev hizmetlerinde işçi çalıştıranların 5 puanlık prim teşviki, genç, kadın ve mesleki belge sahibi olanların istihdamına yönelik sigorta primi teşviki ve 7103 sayılı Kanuna göre ilave istihdam teşviki gibi desteklerden gerekli koşulların sağlanması suretiyle yararlanılabileceğini kaydetti.

Kurt, kayıtlı istihdamı geliştirme çalışmalarının her sektörde olduğu gibi ev hizmetlerinde de yoğun bir biçimde sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

Özcan ÇETİN

Bakmadan Geçme