SGK çalışanları iş bırakma eylemi yaptı!
EYT düzenlemesinden sonra SGK müdürlüklerinde iş yükünün artmasına sebep oldu. Çalışanlar taleplerinin karşılanmadığını duyurarak bugün tam gün...
EYT düzenlemesinden sonra SGK müdürlüklerinde iş yükünün artmasına sebep oldu. Çalışanlar taleplerinin karşılanmadığını duyurarak bugün tam gün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
EYT düzenlemesinden sonra yaklaşık 2,5 milyon vatandaşın emekli hakkının olması, SGK müdürlüklerinde iş yükünün artmasına sebep oldu. Geçtiğimiz haftalarda uyarı eylemi düzenleyen sendikalar, taleplerinin karşılanmadığını duyurarak bu durumu protesto eden SGK çalışanları bugün tam gün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
İş bırakma eylemi çerçevesinde Büro Emekçileri Sendikası (BES) çağrısıyla Konak'taki SGK İl Müdürlüğü'nün önünde toplanarak çeşitli sloganlarla taleplerini ifade eden SGK çalışanları, eylemlerini gerçekleştirdi. BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven ise bir açıklamada bulunarak talepleri görmezden gelenlere karşı tam gün iş bıraktıklarını belirterek: ''Ülke nüfusunun neredeyse tamamına hizmet veriyoruz. Şu an aylık bağlama başvurusu İzmir'de 150 bin, geçen ay ise 8 bin civarında aylık bağlandı. SGK çalışanlarının tek iş yükü aylık bağlama değil, borçlanma talepleri ve yapılandırma işlemleri de olağanüstü iş yükü yaratmaya devam ediyor. Akşam saat 22.00'lere kadar çalışılsa dahi işlerin 3 ayda bitmesi mümkün değil. Nitekim saati 51 TL gibi komik bir rakama gece saatlerine kadar vatandaşın işlemlerini yetiştirmeye çalışıyoruz.'' şeklinde belirtti.
Bu hizmetlerin Ankara merkez teşkilatına 3 bin 397, taşra teşkilatında ise 29 bin 849 kişi olmak üzere toplamda 33 bin 246 personel tarafından yürütüldüğünü vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: ''Ancak Çalışma Bakanının açıklamaları bu gerçeklikten uzak. Çalışma Bakanı hala 1-2 ayda bu işlemleri bitecekmiş gibi açıklamalar yapıyor. Genel Sağlık Sigortalısı işlemleri ile birlikte 85 milyona hizmet veriyor SGK emekçisi. 1 SGK çalışanı başına 2 bin 557 GSS sigortalısı, 661 aktif sigortalı düşmektedir. Bu, OECD ülkeleri arasında en düşük orandır. Almanya Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye'ye yakın bir nüfus olmasına rağmen Türkiye'ye göre 5 katı daha fazla personel ile çalışmaktadır. Vatandaşa bir söz veriliyorsa, onun için yeterli personel alınması gerektiği açıktır. Yine Çalışma Bakanı memurun 20 bin TL maaş aldığını iddia etmektedir. Şu an SGK'da yeni atanan bir memur 11 bin 200 TL civarında maaş almaktadır. Yeni atanan SGK memurları ev tutamadıklarından öğrenci evlerinde, yurtlarında yaşamak zorunda kalmaktadır. Yılda 270 saat olan yasal fazla mesai sınırı ayda 100 saatle aşılmaktadır. Aynı zamanda SGK çalışanının fazla mesai, angarya çalışma dayatmasıyla günlük ortalama çalışma süresi 11 saati geçmiştir.''
'İŞ BARIŞI BİR KEZ DAHA BOZULMUŞTUR'
Güven, SGK çalışanlarının aldığı yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile bazı ek ödemelerin ''eşit işe eşit ücret'' adı altında 2012 yılında yayımlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırılmasına ve ilgili kanunun hükmünde kararnamenin mali hükümlerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen ikramiye ve ek ödemelerin çalışanlara ödenmediğini belirterek ''SGK emekçilerinin geçmişe dönük bu mağduriyetlerinin yanına bir de 3600 ek gösterge düzenlemesi dışında tutularak kapsam dışı bırakılması eklenmiştir. Geçen hafta SGK Fatura Birimlerinde çalışan doktor, diş tabibi unvanlarının ek ödemeleri %700'den &855 ve %1010'a çıkarılırken, SGK'da EYT, hizmet borçlanması, yapılandırma gibi 3 olağanüstü iş yükünün altında ezilen SGK çalışanının hiçbir talebi ile ilgili TBMM'de bir çalışma yapılmaması kabul edilemez. Üstelik bu düzenlemede eczacı kadrosu, yardımcı sağlık sınıfında değerlendirilerek kurum içi de iş barışı bir kez daha bozulmuştur.'' şeklinde belirtti.
Son olarak taleplerini de şu şekilde:
-SGK emekçileri olarak 2012 yılından bu yana gasbedilen ikramiyelerimi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.
-SGK Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100'er puan eklenmesini ve ek ödemelerin taban maaşa eklenmesini istiyoruz.
-Ek gösterge düzenkemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz.
-Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığını'nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosysl güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.
-Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz.
Haber Merkezi