SES KISIKLIĞI

  Boğaz veya gırtlağın dışarıdan gelen organizmalar tarafından istilâ edilmesi sonucu ortaya çıkar.   Sebebi soğuk...

 

Boğaz veya gırtlağın; dışarıdan gelen organizmalar tarafından istil edilmesi sonucu ortaya çıkar.

 

Sebebi; soğuk algınlığı, bağırmak, çok konuşmak, boğazı tahriş edici duman veya gazlar ile boğaz iltihabıdır. Kısa sürede geçmeyen ses kısıklığında, doktora başvurmak gerekir.

 

Kısa süreli ses kısıklığının tedavisinde aşağıdaki reçeteler kullanılır:

 

Reçete: 1– Malzeme: Kereviz yaprağı, su

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 kahve fincanı ufalanmış kereviz yaprağı konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp, gargara yapılır.

 

Reçete: 2 – Malzeme: turp, su

 

Hazırlanışı: 6 bardak suya; 1 tane turp doğranır. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp, gargara yapılır.

 

Reçete: 3 Malzeme: kereviz kökü, koyun sütü

 

Hazırlanışı: 1 su bardağı sıcak koyun sütüne; 1 kahve kaşığı dövülmüş kereviz kökü konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir.

 

Reçete: 4 Malzeme: Havuç, toz şeker, su, ceviz veya çamfıstığı

 

Hazırlanışı: 4 su bardağı suya; 2 tane havuç doğranıp, pişirilir. Suyu süzüldükten sonra havuçlar bir tabağa yerleştirilir. Üzerine şekerli su dökülür. Dövülmüş ceviz veya çamfıstığı serpiştirildikten sonra yenir.

 

Reçete: 5 Malzeme: kereviz, koyun sütü

 

Hazırlanışı: 1 baş kereviz, iyice dövüldükten sonra 2 su bardağı kaynamış koyun sütünün içine konulup, içilir.

 

Reçete: 6 Malzeme: lahana, yumurta

 

Hazırlanışı: 10 yaprak lahana; temiz ve ince bir tülbent içine konur. Sıkılarak suyu çıkarılır. Suyuna; pişmiş bir yumurtanın sarısı ezilip, konur. Karıştırıldıktan sonra içilir.

 

Reçete: 7 – Malzeme: soğan, elma, bal, zeytinyağı

 

Hazırlanışı: 1 baş kuru soğan ve 3 tane elma ince ince kıyılır. Üzerine, 3 çorba kaşığı süzme bal ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı konup, hafif ateşte kızartılır. Sabah, öğle ve akşam, birer çorba kaşığı yenir.

 

Reçete: 8 Malzeme: limonsuyu, bal

 

Hazırlanışı: 1 çay bardağı yeni sıkılmış limonsuyu; 1 çorba kaşığı süzme bal ve 1 çay bardağı su karıştırılıp, gargara yapılır.

 

Reçete: 9 Malzeme: turp, incir, su

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya 6 tane kuru incir konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna 1 su bardağı yeni çıkarılmış turp suyu karıştırılır. Günde 3 kere, birer su bardağı içilir.

 

Reçete: 10 – Malzeme: Zencefil, Su.

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tatlı kaşığı zencefil konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.

 

AYRICA;

 

  • Sabahları aç karına, 2 diş pişirilmiş sarımsak yenir.

 

  • Küçük bir parça şeker kamışı çiğnenir.

 

  • Aç karına, pişmiş havuç yenir.

 

  • Lahana çiğnenir, kuru üzüm yenir.

 

  • Bir bardak suya; 1 tatlı kaşığı sofra tuzu konur. Karıştırıldıktan sonra gargara yapılır.

 

  • Bilek kat yerinin 4 parmak yukarısında, tam ortaya gelen yer ovulur.

 

  • Gırtlağın yan tarafındaki küçük kemiğin dış kısmı ovulur.

Bakmadan Geçme