Seralar kışa hazırlanıyor!
Organik ürünlerde hasat işleminin sona erdiği Torbalı’da, seralar da kışa hazırlanıyor. İlçede örtü altı sezonunun sona...
Organik ürünlerde hasat işleminin sona erdiği Torbalı'da, seralar da kışa hazırlanıyor. İlçede örtü altı sezonunun sona ermesiyle çiftçiler seralarını yeni sezona solarizasyon yaparak hazırlıyor
Küçük Menderes Havzası'nda coğrafi özellikleri nedeniyle birçok ekonomik faaliyet kolunun bir arada sürdürülebildiği Torbalı Ovası, bu yönüyle ülkemizin pek çok yerinden ayrı olarak tutuluyor. Başta iklim elemanları olmak üzere, ekolojik koşulların kısmen ya da tamamen kontrol altına alınarak, bazı ürünlerin ziraatının yapıldığı örtü altı süs bitkileri üretimi de bunlardan biri olarak dikkat çekerken, örtü altı süs bitkileri üretiminin ticari değerindeki artışa bağlı olarak önemi gün geçtikçe artan bir ekonomik faaliyet alanı haline geldi. Coğrafi dağılışı büyük ölçüde doğal çevre koşullarına bağlı olan bu tarımsal faaliyet, bugün birçok ülkenin ihracat gelirlerinde önemli bir yer edinirken, söz konusu faaliyet kolunun coğrafi çevre ile olan kuvvetli etkileşimi, oluşturduğu istihdam, giderek genişleyen üretim alanları ve arazi kullanımında üstlendiği rol, örtü altı süs bitkileri üretiminin de önemli kılınmasına neden oldu.
Doğal yoldan müdahale
Örtü altı yaş sebze ve meyve üretiminin önemli merkezlerinden Torbalı'da, üretim sezonu sona erdi. Seralarda ürün artıklarını temizleyen çiftçiler, topraklarını solarizasyon yaparak yeni sezona hazırlamaya başlarken, Ziraat Mühendisi Sinem B., solarizasyonun, sera artıklarının temizlenmesinin ardından hazırlanan nemli toprağın üzerinin ince plastik örtüyle hava almayacak şekilde kaplatılması işlemi olduğunu belirtti. Böylelikle sıcak havanın plastik örtüyle hapsedildiğini kaydeden mühendis, 'Çiftçilerimiz seralarındaki ürün artıklarını temizledikten sonra, topraktaki zararlı hastalık ve haşerelerle solarizasyon yöntemiyle doğal yoldan mücadele ediyor. Bu yöntem hem daha verimli hem de doğal. Kimyasal ilaç kullanımı söz konusu değil' dedi.
14 mahallede 47 hane 219 bin metrekare alan
Solarizsyon uygulamasının yaklaşık iki ay kadar sürdüğünün altını çizen ziraat mühendisi, uygulama sırasında plastik örtüyle hapsedilen ısının yaklaşık 80 dereceye kadar çıktığını, solarizasyon süresinin uzatılmasının uygulamadan alınacak sonucu olumlu etkilediğini dile getirdi.
41 çeşit sebze ve meyve üretiliyor
Torbalı'da 41 çeşit sebze ve meyvenin yetiştirildiğini ifade eden Ziraat Mühendisi Sinem B. ürünleri şu şekilde sıraladı: patlıcan, domates, salatalık, sivri biber, kabak ve dolmalık biber tercih edildi. Bakla, bamya, börülce, brokoli, dereotu, enginar, taze fasulye, ıspanak, lahana, marul, maydanoz, nane, pepino, pırasa, roka, sarımsak, semizotu, soğan, tere, kırmızı turp, beyaz turp.
Onur Karagöz