Şenol Babuşçu açıkladı: “KKM nasıl tasfiye edilir?”

Ziraat Bankası ve Halkbank’ın eski yüksek yöneticilerinden olan, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı...

Ziraat Bankası ve Halkbank'ın eski yüksek yöneticilerinden olan, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, ilan edildiği günden bu yana eleştirilere maruz kalan kur korumalı mevduat sisteminin nasıl tasfiye edilebileceğini anlattı.

Dövize olan talebin düşürülmesi için getirilen kur korumalı mevduat sistemi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ve Merkez Bankası'nın kasasındaki paranın mevduat üzerinden üst sınıflara aktarılacağı gerekçesiyle eleştirilmişti.

Babuşçu, yaptığı sosyal medya paylaşımında mevduatın tasfiye edilmesi için hangi koşullarda ve neler yapılması gerektiğini anlattı. Yaptığı paylaşımda Babuşçu;

'1- TL bazlı mevduat ve diğer faize dayalı araçların faizlerinin mutlaka ve mutlaka enflasyonun üzerinde olması gerekmekte. Yani TL cinsinden birikim sahibine kesinlikle reel açıdan pozitif kazanç önerilmeli.

2- Tasfiye süreci başlamadan önce döviz rezervlerinin güçlendirilmesi bir gereklilik.

3- Sabit faizli, 3 ay, 6 ay, 12 ay ve/veya 24 ay vadeli fakat sadece bu üründen çıkış yapanlara satılmak üzere özel ve cazip faizli (örneğin piyasa faiz oranı +3 puan ilaveli) bono-tahvil ihraç edilebilir.

4- KKM sahiplerine yönelik enflasyona endeksli TL tahvil çıkarılabilir.

5- Altına endeksli (hatta ilave getirili) tahvil ihraç edilebilir.

6- Bir diğer ürün, bu hesap sahiplerine verilmek üzere cazip faizli eurobond olabilir.

Bu noktada en önemli hususlardan birisi, hesap sahiplerinin gönüllü olarak alternatifleri kabul etmesidir. Zorunluluk asla olmamalıdır. Aksi taktirde çözüm üretmek yerine yeni sorunlar ortaya çıkabilir. Diğer taraftan KKM müşterisinin yukarıda belirtilen önerilerden bir veya birkaçını tercih etmesi sağlanabilir. Dolayısıyla bu sorun ancak gerçekçi adımlar atılarak, fazla hasar görmeden çözülmelidir.' ifadelerini kullandı.

KKM NASIL TASFİYE EDİLEBİLİR?

1- TL bazlı mevduat ve diğer faize dayalı araçların faizlerinin mutlaka ve mutlaka enflasyonun üzerinde olması gerekmekte. Yani TL cinsinden birikim sahibine kesinlikle reel açıdan pozitif kazanç önerilmeli.

2- Tasfiye süreci başlamadan önce döviz…

— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) August 5, 2023

Utku Beycan

Bakmadan Geçme