Selçuk Bilgi'den özel değerlendirme

Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 13.AGROEXPO Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nı...

Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 13.AGROEXPO Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nı gazetemize değerlendirdi.

Başkan Bilgi, '1968 yılında kurulan kooperatifimiz, 1975'ten sonra fidancılığa önem vererek bu konuda üretim yapan kişilerin her türlü üretim girdilerini temin ederek desteklemeye başlamıştır. Dede mesleği olan fidancılığımız, bu zaman içinde küçük arazilerde yoğun emek verilerek aile işletmesine dönüşmüştür. Kooperatifimiz, ortaklarının tarım girdilerini sağlamanın yanı sıra pazarlamadaki sıkıntılarının çözümlerine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bölgedeki tarım sanayisini oluşturmaktadır.

Ürünlerimizin ihracatı için gerekli uğraşı vermekteyiz. 1984–1990 yılları arası 3 milyon adet muhtelif meyve fidanının satışını Suriye ve Orta Doğu ülkelerine gerçekleştirmiş olup son dört yıldır Türk cumhuriyetleri ile ilişkilerimizi geliştirmekteyiz. Gerek bu ülkelerde fidan üretmek gerekse bu ülkelerin meyve fidanı, dış mekan süs bitkisi ihtiyaçlarını mevcut stoklarımızdan karşılamaktayız. Ürünlerimizin tanıtımını ve pazarlamasını yapmak amacıyla da yurtiçi ve yurtdışı fuarlarına katılım göstermekteyiz. Bunun yanı sıra çeşitli illerde gerçekleştirilen çalıştay ve sempozyumlara da katılmakta olup 2000 yılında gerçekleştirilen 2.Ulusal Fidancılık Sempozyumu'na ev sahipliği yapmış bulunuyoruz.

2006 yılında yürürlüğe giren 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu gereği kurulması gereken yedi alt birlikten birisi olan Fidan Üreticileri Alt Birliği'nin ve TÜRKTOB'un kurulmasına gerekli katkıyı sağlamış bulunmaktayız. Beldemizin tüm halkı, geçimini tarımdan sağlamaktadır. Yaygın olarak meyve fidancılığı yapılmasına rağmen süt hayvancılığı, meyvecilik, dış mekan süs bitkisi üretimi ve zeytinyağı üretimi de halk tarafından yapılan diğer tarım kollarındandır. Ortaklarımızın birçoğu, bu kolların birkaçını beraber yürütmektedir.

Kooperatifimiz faaliyetine meyve fidanı ve zeytinyağı üreticilerine yatırım yaparak başlamış olsa da diğer tarım kolları içinde gerekli tüm altyapı yatırımlarını yapmıştır. Süt hayvancılığı yapanlar için süt ve süt ürünleri işletmesi, meyve fidanı üreticileri için soğuk hava depoları, doku kültürü laboratuvarı, tarımsal araştırma laboratuvarı, zeytin üreticileri için zeytinyağı fabrikası, meyve üreticileri için yaş meyve tasnifleme, depolama ve ambalajlama organizasyonu kurulmuştur' dedi.

Yerelde Kalkınma Modeli de değinen Başkan Bilgi, 'Bu model ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatiflere yönelik desteği aralıksız olarak devam etmektedir. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na bir kez daha teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

Haber: Turgay KONURALP

Bakmadan Geçme