SALATALIKTA GÖZLER İKİNCİ ÜRÜNDE

Başar Uçar – Ödemiş&rsquote yılda iki kez hasadı yapılan salatalıkta gözler ikinci ürüne çevrildi. Gıda, Tarım...

Başar Uçar – Ödemiş'te yılda iki kez hasadı yapılan salatalıkta gözler ikinci ürüne çevrildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılında İzmir'in en çok salatalık üretimi yapılan ilçesi olan Ödemiş'te ikinci ürün hasadının 10 gün içinde başlaması bekleniyor.

Salatalık üretiminin yapıldığı mahallelerden olan Çaylı'da salatalık alımı yapan İsmail Güçlü ilk üründe zorlu hava şartlarına rağmen üreticinin yüzünün güldüğünü belirterek, serbest piyasada satılacak ikinci ürün için de üreticinin umutlu olduğunu ifade etti.

Kaymakçı, Çaylı, Emirli, Kurucuova, Kızılcaavlu, Alaşarlı gibi bölgelerde yoğun şekilde üretilen salatalıkta hasat için gün saydıklarını belirten Güçlü, ilk hasatla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: 'İlk üründe hava şartları olumsuz olmasına karşın fiyat geçmiş yıllara göre üreticiye kazandırdı. İlk ürün anlaşmalı olarak fabrikalarla üretiliyor. 1 numara 1 lira 75 kuruş, 2 numara 62,5 kuruş, 3 numara da 32,5 kuruş civarından satıldı. Çaylı'daki elekler son derece yoğun çalıştı. Günde 10 tona yakın ürünü elekten geçirdik. Salatalıkta bahar ürünü üreticisinin yüzünü güldürdü diyebiliriz'

İkinci üründe hasadın ilk üründeki fiyatlarla açılmasının beklendiğini belirten Güçlü, 'Sezon ilk üründeki fiyatlarla açılır tabi ürün miktarı, hava koşulları ve en önemlisi kalite fiyatları belirler. İlk ürün gibi ikinci üründen de fiyat açısından umutluyuz. Hasat 10 gün içinde başlayacak. Hava koşullarına göre hasat yaklaşık 2,5 ay sürer.

İkinci üründe serbest piyasa koşulları var. Fabrika da, halci de gelip alım yapıyor. Bu nedenle sezon daha yoğun geçiyor. İkinci üründe de Çaylı'dan günde 2 kamyon çıkar. Ürün miktarının fazla değişmeyeceğini tahmin ediyoruz. Şimdiden tüm üreticilerimize bol kazançlı, bereketli bir hasat dönemi diliyoruz'

Bakmadan Geçme