Sakin şehir: Foça

Foça önemli bir arkeolojik merkez haline geldi. 1953 yılında başlayıp ve günümüze kadar aralıksız devam eden...

Foça önemli bir arkeolojik merkez haline geldi. 1953 yılında başlayıp ve günümüze kadar aralıksız devam eden kazılarda Helenistik dönemden kalma tiyatro, Athena Tapınağı ve Kutsal Alanı, Liman Kutsal Alanı (Kibele'ye ait olduğu düşünülmekte) ile Pers Anıt Mezarı (Foça'nın 7 km doğusundaki 'Taş Ev' olarak bilinen) ortaya çıkarıldı. Pers Anıtı bölgeyi MÖ 492 yılında istila eden Ahamenid-Pers Ordusu komutanları için bir anıt olarak yapılmış daha sonra mezar, ağıl, gözetleme noktası, mola yeri gibi amaçlar için kullanılmıştır. Anıt; Anadolu'da bulunan ender Pers yapılarındandır.

NERELER GEZİLİR?

Eski Foça

Foça'nın merkezine Eski Foça denilmekte olup, tarihi atmosferini sonuna kadar hissedebileceğiniz sokakları bulunduğu yarımadaya boylu boyunca uzanmaktadır. Hangi sokağa saparsanız sapın hepsinin yolu denize çıkar.Müthiş bir şans.Bölgenin çok büyük bir kısmı arkeolojik SİT alanı olarak koruma altına alındığı için herhangi bir yapının inşa edilmesi yasaktır. Bundandır ki tarihi görüntüsünü hala yansıtmaktadır.

-Sazlıca Plajı

Foça sınırlarında yer alan Sazlıca, Yeni ve Eski Foça arasında konumlanıyor. Sazlıca Koyu'ndaki plajlar, Foça'da girilebilecek en iyi yerler arasında yer alıyor diyebilirim. Koy üzerinde küçüklü büyüklü plajların kumsalları kum ve çakıl taşlarının karışımından oluşuyor. Denizi ise son derece berrak olup tabanında büyük taşlar bulunuyor. Hem taşlardan hem de bolca deniz kestanesinden dolayı yanınızda deniz ayakkabısı bulundurmanız gerekiyor.

-Acar Camping

Doğa ile iç içe bir konuma sahip olan Acar Camping'in, denize kıyısı bulunuyor. İşletme ziyaretçilerine;  tuvalet, elektrik, duş ve çadır gibi ihtiyaçlarınıza yönelik tüm hizmeti sağlıyor. Geniş ağaçlık alanlara sahip bölgenin havası tam anlamıyla oksijen deposudur. Sessiz bir tatil için tercih edilen Acar Camping, yıl içerisinde sıkla uğranılanbir nokta haline gelmiş. ÇAdır ve karavan olmak üzere iki konaklama seçeneği ile hizmet veren campingde ekonomik bir tatil geçirebilirsiniz.

Foça'nın mavi bayraklı statüsündeki plajları arasında yerini alan Karakum Plajı'nda yüzmenin keyfinin tadını çıkarmak bambaşka. Fener Yarımadası'nda konumlanan plajın uzunluğu 500 metre olup, genişliği ise 30 metredir. Halka açık olan Karakum'da çoğu su sporunu yapabilir ve eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

-Foça Adaları

Eski Foça'nın Yeni Foça'ya uzanan bölümünde tam altı tane ıssız ada yer alıyor. Peki bu adalar hangisi; Orak, İncir, Fener, Atatürk, Kartdere ve Metelik Adası'dır. Orak Adası'nda, soyu tükenmekte olan Akdeniz Fokları'na ev sahipliği yapan Siren Kayalıkları bulunuyor. Rüzgarın estiği sıralardan ıslığa benzer seslerin çıkmaya başlanması ile yabani tavşanların yer aldığı adanın güney kısmında uzun çakıllı bir plaj yer alıyor. Hayırsız Ada'da da gün batımı sırasında Atatürk'ün çehresini andıran bir görüntü oluştuğu için buraya aynı zamanda Atatürk Adası ismi verilmiştir.

Kartdere Adası'nın tüm yüzeyi yeşillikler ile kaplanmış olup,tam ortasında yer alan çukurda ise bir ağaç bulunuyor. Farklı bir görüntüye ev sahipliği yapan bu yerin görülmeye değer ilginçlikte olduğunu düşünüyorum. Metelik ve Fener Adaları'nda ise herhangi bir bitki yer almıyor olup, İncir Adası'nda ise piknik yapabileceğiniz alanlar mevcut.

-Siren Kayalıkları

Orak Adası'nın batısında bulunan doğal oluşumlardan meydana gelen Siren Kayalıkları'nın altındaki mağaralar, Akdeniz fok balıklarının barınakları haline gelmiştir. Yunan mitolojisinde geçen ismiyle Seireneler, SirenumScopuli olarak adlandırılmış adada yaşayan deniz hayvanlarıdır. Hikayede anlatılana göre, adanın çevresi uçurum ve kayalıklar ile çevrelenmiştir.

Denilen o ki; Sirenler, doğaüstü müzik ile yakınından geçen denizcileri etkileyerek dikkatlerini üstlerine çekerlermiş. Müziğe kapılan tüm erkekler denizciler burada sonsuza dek kalmak isterlermiş ve gemilerini kayalıklara çarparak batırıp ölürlermiş. Kaynaklarda belirtilene göre; Sirenler yarı kuş yarı kadın olarak betimleniyor. Mitolojide bahsedilen bilgiye dayanarak kurtulanların yalnızca; Jason, Argo ve Odysseus olduğunu söyleyebilirim.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme