Rusya’da darbe girişimi: Paralı asker grubu Wagner Putin yönetimine karşı isyan etti

Rusya’da faaliyet gösteren paralı asker grubu Wagner’ın kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve...

Rusya'da faaliyet gösteren paralı asker grubu Wagner'ın kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetimine karşı başkaldırarak, 'Bu gece, Rusya'yı zor durumda bırakan hainlere ve suçlulara dersini vereceğiz. Savunma Bakanı Sergey Şoygu Kızıl Meydan'da asılacak.' şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu gelişme, 'darbe' iddialarını beraberinde getirerek Moskova borsasında büyük bir düşüşe neden oldu. Kremlin Sarayı ise, 'Putin, Wagner ile ilgili durumun farkında ve gerekli tüm önlemleri aldı.' açıklamasını yaptı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde etkin bir rol oynayan Wagner paralı asker grubu ile Rus ordusunun üst düzey yöneticileri arasında ciddi bir kriz ortaya çıktı. Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u açıkça hedef alarak, 'Rusya'nın gerçek vatanseverleri, tarihini bilen, devletin çıkarlarını satmayan güçlü bir yönetim isteyen vatanseverler, silahlanarak sokağa çıksın. Bu gece, Rusya'yı zor duruma düşüren hainlere ve suçlulara dersini vereceğiz. Şoygu, Kızıl Meydan'da idam edilecek.' ifadelerini kullandı.

Prigojin, Rus ordusunun üst düzey yöneticilerine karşı büyük bir savaşa girdiklerini belirterek, 'Herkesin sakin olmasını, provokasyonlara kapılmamasını ve evlerinde kalmalarını rica ediyorum. Görevimizi tamamladıktan sonra vatanımızı korumak için cepheye döneceğiz. Orduda adalet yeniden tesis edilecek. Bundan sonra, tüm Rusya için adalet gelecek.' şeklinde konuştu.

Darbe söylentisiyle birlikte Rusya'da borsa büyük bir düşüş yaşadı. Darbe iddialarının, bazı oligarklar tarafından para kazanmak ve vurgun yapmak amacıyla planlandığı iddiaları da ortaya atıldı.

Kremlin'den açıklama: Putin gerekli önlemleri aldı

Dmitri Peskov, Kremlin Sarayı Sözcüsü, Rus lider Vladimir Putin'in Wagner adlı paralı asker grubuyla ilgili durumun farkında olduğunu ve gerekli tüm önlemleri aldığını açıkladı.

Soruşturma başlatıldı: Silahlı isyana teşvik

Rus Terörle Mücadele Komisyonu, Wagner grubunun lideri Prigojin'e karşı 'silahlı isyana teşvik' suçlamasıyla bir soruşturma başlattı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı: Gelişmeleri izliyoruz

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus işgali altındaki Ukrayna'da meydana gelen gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Yapılan açıklamada, 'Yaşananları izliyoruz.' ifadesine yer verildi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme