RTÜK toplanıyor! Konu: Merdan Yanardağ

RTÜK Üst Kurulu, Silivri’de tutuklu bulunan Merdan Yanardağ, ve genel yayın yönetmenliğini yaptığı Tele1 isimli kanal...

RTÜK Üst Kurulu, Silivri'de tutuklu bulunan Merdan Yanardağ, ve genel yayın yönetmenliğini yaptığı Tele1 isimli kanal hakkında görüşmek için toplanacak.

Yanardağ'ın, Genel Yayın Yönetmeni olduğu kanalda sarf ettiği cümlelerden oluşan bir video sosyal medyaya sürülmüş, videoda geçen ifadelerden dolayı gazeteci önce gözaltına alınmış, ardından tutuklanmıştı. Söz konusu videoda Yanardağ'ın, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın normal infaz koşulları altında salınması gerektiği, siyaseti doğru okuyan zeki biri olduğu söylediği görülüyordu. Yanardağ ve avukatları, videoda cımbızlama ile alınmış cümlelerin kullanıldığını, cümlelerin geçtiği programın tamamı göz önüne alındığında yapılan şeyin ironi olduğunun anlaşılacağını söylemişti. Programın tamamı izlendiğinde yapılan şeyin yeni bir çözüm sürecinin peşinde olan AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'na yönelik eleştiriler olduğunun anlaşılacağı da eklenmişti. Merdan Yanardağ, kendisine yönelik suçlamalar 'katalog suç' kapsamına girmemesine rağmen, katalog suç işlediği gerekçesiyle tutuklanıp Silivri'ye konmuştu.

RTÜK'ün Merdan Yanardağ ve Tele1 gündemi ile yapacağı görüşmede, kanal için '10 güne kadar durdurma ve üst sınırdan para cezası' kararları verilebileceği söyleniyor. RTÜK Kanunu'nun yayın ilkelerini içeren 8. maddesinin 1. fıkrasının iki ayrı bendi ile ilgili ihlal raporu hazırlandı. Söz konusu 8. maddenin 1. fıkrasının 'b' bendi; yayınların 'Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz' düzenlemesini içeriyor.

Aynı maddenin 'd' bendi ise, 'terörü övmek ve teşvik etmek, terör örgütlerini güçlü veya haklı göstermek ve terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtmak' suretiyle yapılan suçları içeriyor.

Yasalara göre bu iki bendi ihlal edenlere, söz konusu yayının yapılmasından bir önceki ayın brüt reklam gelirlerinin yüzde 2'sinden yüzde 5'ine kadar para cezası kesilebiliyor. İhlalin tekrar edilmesi halinde yayınlar 10 güne kadar durdurulabiliyor, ihlalin yıl içinde bir kez daha tekrar edilmesi halinde ise yayın lisansı iptal edilebiliyor.

Merdan Yanardağ'ın 'b' bendini ihlal ettiğine yönelik karar verilirse bu, yıl içerisinde kanalın bu bendi ihlal ettiği hakkında verilmiş 2. karar olacak. Bu durumda kanalın 10 güne kadar durdurulması söz konusu olabilecek.

haber merkezi

Bakmadan Geçme