Rezene Yağı
Rezene, apiaceae ailesinin bir üyesidir, tüylü yaprakları ve sarı renkteki çiçekleriyle göze çarpmaktadır. Yaygın olarak tıp...
Rezene, apiaceae ailesinin bir üyesidir, tüylü yaprakları ve sarı renkteki çiçekleriyle göze çarpmaktadır. Yaygın olarak tıp ve mutfak sektöründe çok amaçlı olarak kullanılan yağı bu rezene bitkisinden elde edilmektedir.
Faydaları
* Sindirim sistemine iyi gelir: Rezene tohumları sindirim için harikadır. Bu nedenle, rezene tohumu yağı sizin için büyük önem taşıyor olabilir. Özellikle hazımsızlık, şişkinlik, gaz, kabızlık, kolik, bağırsak gazı, mide ekşimesi ve hatta sinirli bağırsağa yardımcı olur. Bu sihirli ot, yağ olarak kullanıldığında sindirimi de uyarabilir ve sindirim sistemini yatıştırıp gaz oluşumunun zararlarını önleyebilir. Yapılan araştırmalar, radyasyon veya kemoterapi tedavileri sonrasında sindirim sisteminin yeniden yapılandırılmasında da etkili olduğunu söylemektedir.
* Antiseptiktir: Rezene esansiyel yağı antiseptik özelliklerine katkıda bulunan belirli bileşikler içermektedir. Bu özellik sayesinde rezene yağı, yaraların septik hale gelmesini engelleyebilir. Ayrıca, cerrahi operasyonlar, sezaryen doğumlar ve diğer ciddi yaralar sonrasında kesiklerin septik hale gelmesini veya tetanos bulaşmasını önlemede de etkili olduğu bulunmuştur.
* Diüretiktir: Rezene yağı, idrara çıkma sıklığını ve idrar miktarını arttırarak, fazla su, sodyum, ürik asit, safra tuzları ve diğer toksik elementleri vücuttan çıkarmanın yanı sıra kan basıncını düşürmeye, böbrekleri temizlemeye ve yağ azaltmaya yardımcı olur. Hatırlanması gereken tek şey var; vücutta şişme veya su birikimi çekmiyorsanız, rezene yağı alırken daha fazla su içmelisiniz, çünkü çok sık idrara çıkma dehidrasyona neden olabilir.
* Anne sütünü artırır: Rezene yağı emziren anneler için önemli bir rol oynayabilir. Östrojen adı verilen bir hormon üretimini artırarak süt miktarını teşvik etmektedir. Bu bebeğin yanı sıra anneye de yarar sağlamaktadır. Rezene yağının sindirime olan faydaları sütle beraber geçer ve bebeği oldukça yaygın yaşanan gaz ve sindirim sistemi problemlerinden korur.
* Kilo vermeye yardımcı olur: Rezene, iştah bastırma özelliklerine sahiptir ve metabolizmayı arttırır. Aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür, bu da daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bu, suyun neden olduğu kilolarından ve toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, rezene yağı kullanırken çok fazla su içmeniz gerekecektir. Aynı zamanda yağ birikintilerini parçalamaya ve karaciğerde depolamaya yardımcı olabilir. Daha sonra vücut ihtiyaç duyduğunda bu yağ enerjiye dönüşmektedir.
* Kanı ve vücudu temizler: Rezene yağı kanın detoksifikasyon ve arındırma işlevini görmektedir. İdrar üretimini arttırdığından, vücuttan daha fazla zehirli madde atılır. Bu nedenle, kan ve böbrek temizlenir ve verimliliği artar. Aynı zamanda kandaki sodyum seviyelerini dengeler ve dış kaynaklardan kan almaya çalışan zehirli maddelerin yok edilmesine yardımcı olur.
* Spazmla mücadele eder: Rezene esansiyel yağı sinirler, bağırsaklar, kaslar ve solunum yollarında yatıştırıcı bir etkiye sahiptir, böylece şiddetli öksürme ve epileptik ataklar gibi spazmodik saldırıların etkilerinde hızlı bir rahatlama sağlar. Rezene yağının bağırsaktaki peristaltik harekette yardımcı olduğu ve böylece bağırsak hareketini arttırarak kabızlığı azalttığı da söylemektir.
* Kadın sağlığı için faydalıdır: Bu özellik kadınların menstrüel döneminde özellikle yararlıdır. Tıkanmış kanalların temizlenmesine ve reglin düzenli olmasına yardımcı olmaktadır. Rezene yağı, özellikle dönemleri önceden tahmin edilemeyen kadınlarda kolaylık sağlamaya destek olabilmektedir. Ayrıca kramplar, baş ağrısı ve kadınlara fazla rahatsızlık veren ruh hali dalgalanmaları gibi dönemlere ilişkin semptomları da hafifletmektedir.
* Mantarla mücadele eder: Çalışmalar, rezene özlü yağının antifungal yeteneğin sahip olduğu için çeşitli mantar ve maya enfeksiyonlarını tedavi edebildiğini söylemektedir. Tırnak, deri ve saç dökülmelerinin yanı sıra Candida gibi ortak maya enfeksiyonlarına karşı da savaşmaktadır. Tırnak veya saç mantarını tedavi etmek için, rezene yağını uygun bir taşıyıcı yağ ile inceltilebilir ve etkilenen bölgelere nazikçe sürebilirsiniz. Alternatif olarak, normal şampuanınıza veya el kremlerinize birkaç damla rezene özü yağı ekleyebilirsiniz.
* Zihinsel işlevleri artırır: Odaklamaya ve konsantrasyona ihtiyacınız varsa, evinize veya işyerinize rezene yağı dağıtmayı deneyebilirsiniz. Bu, okul çalışmalarına ya da günlük işlere odaklanmakta zorluk geçen öğrencilerde ve yaşlı insanlarda özellikle iyi sonuç verebilmektedir. Rezene yağının gerçekten konsantre olmanıza ve uyanıklığınızı iyileştirmenize yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da bulunmaktadır.
* Üst solunum yollarına iyi gelir: Rezene esansiyel yağı, soğuk algınlığı ve buna bağlı solunum sorunları için iyi bir doğal tedavi haline getiren balgam söktürücü niteliklere sahiptir. Sinüs sorunlarına ya da boğazında oluşan tıkanıklığa faydalı olabilmesi için rezene esansiyel yağını direkt olarak şişeden teneffüs edebilir ya da avuçlarınıza sürerek koklayabilirsiniz. Daha etkili bir alternatif için, bir kaç damla rezene yağı ve aynı miktarda nane yağını bir kap sıcak suya ilave ederek, onun terapötik buharlarını teneffüs edebilirsiniz.
* Cilt sağlığını destekler: Rezene yağı cilt için idealdir. Güçlü cilt temizleyici ve cilt tonunu eşitleyici özellikleri bulunmaktadır. Yüzdeki kasları besleyerek cildi nemlendirmektedir. Bu özel yağ cildi yukarı kaldırır, kırışıklıkları azaltır ve yüzdeki göz torbaların görünümünü hafifletir. Ayrıca cilt üzerinde oluşan çürükler, kesikler ve sivilcelerde hızlı bir iyileşme sağlanmasına destek olur.
* Bağırsak solucanlarını öldürür: Rezene yağı solucanları yok etmede son derece etkili bir yağdır. Solucanları ve bağırsaklardaki parazitleri öldürür. Ayrıca boşaltım yollarını temizler. Bu, çoğunlukla parazit solucanlara maruz kalmış çocuklar için idealdir. Sonuç olarak, kötü beslenmeyi de önleyebilir.
* Kansızlığa iyi gelir: Rezene yağı hem demir hem de bir amino asit olarak bilinen histidin açısından oldukça zengindir. Bu özellik anemi tedavisi için fazlasıyla yararlıdır. Demir hemoglobinin ana bileşenini oluştururken, histidin hemoglobin üretimini teşvik eder ve ayrıca kanın birçok bileşeninin oluşumuna yardımcı olur.
Rezene yağının zararları;
Görüldüğü üzere, rezene yağının sağlığa olan pek çok faydası bulunmaktadır ancak yağı kullanırken kesinlikle dikkatli olunmalıdır.
- Rezene yağı içerisindeki anotol içeriği, uterin veya östrojen ile ilgili kanseri bulunan kadınların yanı sıra hamile kadınlar için de tehlikeli olabilecek östrojen üretimini artırır.
- Epilepsi hastası insanlar rezene yağı kullanmamalıdır.
- Hemofili hastaları, diğer kanama durumlarında olduğu gibi diyabet veya antikoagülan ilaç kullandıkları için rezene yağı kullanmamalıdır.
- 6 yaşın altındaki çocuklar rezene yağı kullanmaktan kaçınmalıdır.
- Hassas cilde sahip olan insanlar rezene yağını topikal olarak uygulamada dikkatle davranmalıdır. Bir tahriş testi yapmadan önce daima yağı sulandırmakta fayda vardır.
Tavsiyeler
Seyreltilmiş rezene yağını topikal olarak güvenle uygulayabilirsiniz ve çok az miktarda ağız yoluyla alınması önerirse de, genellikle bu yöntem sağlık problemlerine neden olabileceği için önerilmez.
Soluma: Rezene yağını solumak için birkaç yol vardır. Doğrudan şişesinden teneffüs edebilirsiniz veya bir mendile sürüp içinize çekebilirsiniz. Difüzör makinenizle de yayabilirsiniz.
Masaj: Yağı uygun bir taşıyıcı yağ ile inceltin sonrasında adet kanamalarını veya sindirim problemlerini tedavi etmek için karnınıza yağla masaj yapın.
Esansiyel yağ banyosu: Sıcak su ile dolu olan küvete 4 veya 5 damla rezene yağı ekleyin ve faydalarını vücudunuzun emmesine izin verin.
Yarın yine yeni bir şifa kaynağında görüşmek üzere, sağlık ve huzurla kalınız inşallah.
Sevgiler