Ramazan Ayında Beslenme Önerileri-1
Ramazan ayı yaklaşıyor. Bu süreçte uzun süre aç kalan metabolizma haliyle yavaşlamakta ve dikkat edilmezse kilo...
Ramazan ayı yaklaşıyor. Bu süreçte uzun süre aç kalan metabolizma haliyle yavaşlamakta ve dikkat edilmezse kilo alma görülebilmektedir. Uzun süre aç kalan mideyi bir anda doldurmaya çalıştığınızda ise ani şekilde tansiyon ve kalp problemleri başta olmak üzere birçok sağlık problemi ile karşılaşılabiliyor. Tüm bu sağlık problemlerini ve bir de çok merak edilen Ramazan ayında kilo alma durumunu sizler için hazırladım. Bu yazımı iki bölüm şeklinde yapacağım:
Bu hafta uzun süren açlığın metabolik etkisini, daha çok yapılan yanlışları, sahur yapmanın önemini anlatırken haftaya ise ne tür yiyecekleri tüketip tüketmememiz gerektiğini, öğünlerimizi nasıl hazırlamamız gerektiğini, kilo almamak ve rahatsız bir mideyle gezmemek için neler yapmamız gerektiğini anlatacağım. Hadi başlayalım.
*Ramazan boyunca, gün aydınlanırken başlayan açlığımız hava kararana kadar devam ediyor. Yaklaşık 12 saat aç kalan bireyin kan şekeri düşmeye başlıyor. Bir de sahur yapılmadıysa bu düşüş, daha erken saatlerde başlayabiliyor. Dolayısıyla özellikle bu süreçte kan şekerinde ani değişiklikler yapmayacak ve midede uzun süre kalabilecek besinler tüketilmesi daha büyük önem arz ediyor.
*Mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahur, kişinin gün içinde alamayacağı besinlerin ve sıvı ihtiyacının bir bölümünü kapsayacağı için kişi, sahur yapmadan niyetlenirse kan şekerinde düşüklük daha erken saatlerde görülecek baş ağrısı, uyku hali daha çok görülecek, gün içinde konsantrasyon ve güç kaybı daha fazla olacaktır.
* Ramazan'da yeterli sıvı alımı çok önemlidir. İftarda, sahurda, iftar ve sahur arasında günlük sıvı ihtiyacının karşılanması, diüretik etki yaratan içeceklerin miktarına dikkat edilmesi (Çay,kahve,kafein içerikli diğer içeçecekler), Ramazan boyunca vücut su miktarımızın azalmaması açısından önemlidir. Sıvı alımını arttıran besinler ve yiyecekler beslenme programımızda olsa da suyu su olarak içmek önemlidir.
*İmkanınız varsa iftar ve sahur arasında 30 dakika da olsa bir yürüyüş veya evde bir egzersiz ekleyerek gün boyu düşük seyreden metabolizmayı uyarın. Bu şekilde metabolizmayı bir tık daha hızlandırmış, ve enerji kaybetmiş olursunuz.
*Uzun süre aç kalan birey, yemeğe bir anda yüklenirse midenin ani gerilmesi tansiyon yükselmesine sebep olabilir. Bu yüzden çorba gibi hafif bir başlangıç yapıp 30- 60 dakika sonrasına öğünün devamı eklenebilir.
* Uzun süre aç kalan birey, yine aynı şekilde birden besin alımı gerçekleştiğinde ardından tatlı isteği duyacaktır. Bu düşmüş kan şekerinin vücutta yarattığı geçici bir durumdur. Bunun bilincinde olup yemeğin üzerine hemen tatlı yemek yerine mideyi biraz dinlendirip 1-2 saat sonrasına meyve veya sütlü tatlı tüketilebilir.
*Çay içerek su ihtiyacının karşılanacağının sanılması yanlıştır. Bu çok sık yapılan hatalardan olduğu için özellikle tekrar madde olarak eklemek istedim. İftar ve sahur arasında aralıklı olarak birden çok fazla yüklenmek de rahatsızlık verecektir, su tüketilmelidir.
*Ramazan ayı, beslenmesini düzene sokmak, sağlıklı alışkanlıklar edinmek isteyenler için de bir fırsattır aslında. Doğru ve dengeli bir şekilde gidilirse, hem ruhen hem bedenen bir detoks olarak düşünülebilir. Bu süreci değerlendireceğiniz sizin seçiminiz.
Haftaya Ramazan ayı için önerilen ve önerilmeyen besinler ve beslenme davranışlarını yazacağım Ramazan Ayında Beslenme Önerileri-2 ile devam edeceğiz.
Sağlıklı ve huzurlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle.