RAHMANLARIN ZEYTİNİNE KURTULUŞ REÇETESİ

BARAJ SEBEBİYLE KESİLECEK ASIRLIK ZEYTİN AĞAÇLARININ TAŞINIP GENÇ ÇİFTÇİLERE VERİLMESİ İÇİN PROJE ÇALIŞMASI BAŞLATILDI Köy-Koop İzmir...

BARAJ SEBEBİYLE KESİLECEK ASIRLIK ZEYTİN AĞAÇLARININ TAŞINIP GENÇ ÇİFTÇİLERE VERİLMESİ İÇİN PROJE ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Köy-Koop İzmir Birliği, Ödemiş'te Üzümlü Mahallesi'nin kuzeyinde Rahmanlar Deresi üzerinde inşa edilen Rahmanlar Barajı'nın içme suyu barajı olarak kullanılacak olması nedeniyle kesilmesi gündemde olan asırlık zeytin ağaçlarının taşınıp genç çiftçilere verilmesi için girişim başlattı.

İçme suyu depolanacak alanlarda bitki örtüsünün tamamen ortadan kaldırılması gerektiği için Üzümlü, Derebebekler ve Dereuzunyer mahallelerine ait zeytin bahçeleri başta olmak üzere birçok ağacın kesilmesi gündeme gelirken Köy-Koop İzmir Birliği, 'Zeytin ağacına yeniden hayat öpücüğü' adlı projeyle ağaçları başka bir yere taşımak için çalışma başlattı.

Köy-Koop İzmir Birliği'nin Dünya Zeytin Günü'nde Ödemiş'te düzenlediği toplantıda projeyi anlatan gazeteci Tuncer Beybağ, projenin Türkiye çapında bir ilk olduğunu ifade ederek, 'İçme suyu barajlarında menba kısmının tamamen ağaçlardan arındırılması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye'de şimdiye dek yapılan içme suyu barajlarında depolama sahasında kalan ağaçlar hep odun oldu. Ödemiş'te barajın yapılacağı bölgede muazzam bir zeytin plantasyonu var. 5 yaşından 800 yaşına dek bizim memecik dediğimiz türde binlerce zeytin ağacı var. Biz Köy-Koop olarak bir ilke imza atmak için DSİ ile birlikte çalışıyoruz. Ekonomik kaybı, oksijen kaybını, çevre felaketini önlemek ve gençlere köylerde iş olanağı sağlamak adına bir proje hazırladık.

'SÜS-BİR İŞBİRLİĞİYLE ZEYTİNLER TAŞINACAK'

Burada Ödemiş Süs Bitkileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizle işbirliği yapıp Rahmanlar havzasındaki bu ağaçları uygun koşullarda taşıyıp 500 gence içinde 40 adet ağacın bulunduğu kapama zeytin bahçesi sağlamak istiyoruz. Devletimiz genç çiftçiye yılda 30 bin lira destek sağlıyor. Bu proje ile hem çevresel hem de sosyoekonomik bir atılım sağlanabilir. Köy-Koop olarak Kaymakamımızla da konuyu görüşüyoruz. İzmir Valiliği nezdinde ve DSİ nezdinde yoğun görüşmelerimiz söz konusu. Eğer projeyi hayata geçirebilirse bir komisyon oluşturup ağaçları belirleyeceğiz ve uygun görülen alanlara taşıyacağız. Tarihte nice ilklere imza atan Ödemiş için bu proje de bir ilk olacak. Emsal olabilecek bu projeyle baraj sahalarında yaşanan zeytin katliamlarına da son vermeyi hedefliyoruz. Köy-Koop olarak akılcı projeler üretmeye devam ediyoruz' dedi.

Başar Uçar

 

 

Bakmadan Geçme