Prof. Dr. Naci Görür’ den Deprem Tespiti

Meclis Araştırma Komisyonu, Başkanvekili ve AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu başkanlığında toplandı. Yer bilimci Prof....

Meclis Araştırma Komisyonu, Başkanvekili ve AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu başkanlığında toplandı.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, çevrim içi katıldığı toplantıda Türkiye için önemli sorunlardan birinin deprem olduğunu fakat depremin nerede, ne zaman ve ne büyüklükte olacağıyla ilgili soruları medya önünde yapmayı yararlı bulmayan Görür,' Ülkemiz bir deprem ülkesidir, herhangi bir yerde herhangi bir zamanda on binlerce insanımızı kaybedebiliriz' dedi.

Yerleşim alanlarının depreme dirençli hale getirilmesiyle, depremden korunabileceğimizi belirten Görür, ' Depreme dirençli kentler nasıl oluşturulur?' sorusunun üzerinde durulması gerektiğini de belirtti. Türkiye de kenti yöneten vali ve belediye başkanı gibi yöneticilerin deprem  bilincinin olmadığını söyleyen Görür, 'Yöneticiler atanmadan önce gerekli eğitimden geçirilmeli. Bir kente olacaksan, depremle ilgili temel bilgileri alman gerekir' dedi.

İstanbul harici hiç bir yerde mikro bölge çalışmasının olmadığını belirten Görür var denilen yerlerde masa başı yapılan çalışmalar olduğunu da ekledi. Kent yönetiminde asıl patronun doğa olduğunu vurgulayan Görür, 'Bir bölgeyi imara açacaksanız, mikro bölgeleme orada sıvılaşma varsa size bir yönetici olarak, 'burayı imara açarsanız, depremde başımıza büyük bir bela alırız' der. Belediye başkanının bunu bilmesi lazım' dedi.

'Deprem kültürü olmayan halk, o kentin depreme dirençli olmasına müsaade etmez' ifadelerini kullanan Naci Görür, halkın deprem konusunda eğitilmesi gerektiğini ve bunun medya aracılığıyla, kamu spotlarıyla ve anaokullarından başlayarak verilecek eğitimlerle mümkün olduğunu da ekledi.

Sözlerine devam eden Naci Görür, 'İklim değişikliği de bizi bir afet olarak vurmaya başlayacak. Afet bakanlığı kurulduktan sonra belirli bir süre gözbebeğimiz olacak. En fazla bütçenin verileceği bakanlık olacak. Liyakate dayalı ekip sistemiyle kurulacak. 5 yıllık planlar dahilinde, deprem kuşaklarındaki yerleşim alanlarından 'Bismillah' diyerek işe başlayacak. 20 yıl içinde İstanbul'u depreme dirençli getiremedik, ama tüm Türkiye'yi depreme dirençli hale getirebiliriz. Yeter ki afet bakanlığı saat gibi çalışsın, tüm Türkiye'yi depreme dirençli hale getirebiliriz.

Prof. Dr. Naci Görür millet vekillerinin imar affıyla ilgili sorularına, imar affı üzerine halkın da talepte bulunduğunu bunun olmaması gerektiğini söyledi. Görür, ' Halkın kendisi bunu istemeyecek. İmar affı yapıldığı zaman halkın kendisi buna karşı çıkacak. Bu bizim ülkemizde yok' ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme