PATATESİN ATEŞİ SÖNMÜYOR DON TEHLİKESİ KORKUTUYOR

 ÖDEMİŞ GİBİ AFYONKARAHİSAR&rsquoDA DA ÜRÜN AZ. PATATES, KİLOSU 2 LİRA 20 KURUŞTAN İŞLEM GÖRÜYOR. ÜRETİCİLER DONA...

 ÖDEMİŞ GİBİ AFYONKARAHİSAR'DA DA ÜRÜN AZ. PATATES, KİLOSU 2 LİRA 20 KURUŞTAN İŞLEM GÖRÜYOR. ÜRETİCİLER DONA KARŞI ÖNLEM ALIYOR

 

 Gökten Ceylan

Başar Uçar

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden olan Afyonkarahisar'da Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ali Çiloğlu, bir süreden beridir yükselişte olan patates fiyatlarının 2 ay daha düşme ihtimalinin olmadığını söyledi. 

Afyonkarahisar Yaş Sebze ve Meyve Halinde patatesin kilogram fiyatının 2 TL 20 kuruştan işlem gördüğünü söyleyen Çiloğlu, patatesin mevsiminde fiyatının bu denli yüksek olmasının tek nedeninin ürün azlığı olduğunu söyledi.

'ADANA PATATESİ ÇIKINCA FİYATLAR DÜŞER DİYE UMUYORUZ'

Patateste herhangi bir fırsatçılığın olmadığını, 2013'te ürün ekimin az olmasından dolayı fiyatların yükselişe geçtiğini kaydeden Çiloğlu, 'Şuanda halde patates 2 TL 20 kuruştan işlem görüyor. En az 2 ayda fiyatlarda azalma olmaz diye düşünüyoruz. Satıcılar olarak umudumuz ikinci dönem ürünlerde. Özellikle Adana patatesinin çıkmasını bekliyoruz. Onun da çıkmasına 2 ay kadar süre var. Ama Adana patatesi çıkınca ve bizlere ulaşınca fiyatların kendiliğinden düşeceğini umuyoruz. Patatesteki fiyatlar şuanda tavan yapmış durumda' dedi.

'FİYAT ARTIŞININ KARABORSAYLA, FIRSATÇILIKLA İLGİSİ YOK'

Patateste yaşanan fiyat artışlarının fırsatçılık ya da karaborsacılıkla bir ilgisinin olmadığını da vurgulayan Çiloğlu, 'Son 3 yılda patates üreticileri ektikleri ürünlerin satışından sürekli zarar ettiler. Çareyi yeni dönemlerde patates yerine başka ürünler ekmekte buldular. Tabii ürün az olunca da bu ister istemez fiyatlara yansıdı ve normal seyrinde olan patates fiyatları biranda yükselişe geçti. Ama 2014 yılında ben tablonun böyle olmayacağını ve arz talep dengesine bağlı olarak patatesin de daha fazla ekileceğini düşünüyorum' dedi.

DON TEHLİKESİ

Öte yandan kış mevsimi bahara doğru yol alırken, Aralık ayı başında ekimi başlayan yaz patatesinde de üretici don tehlikesine karşı önlem almaya çalışıyor. Özellikle geçen yıl tarlalarda sıkça görülen halk arasında beyaz örtü olarak tanımlanan agril kullanımının yanında üretici bu yıl yeni bir teknik uygulamaya başladı.

Don tehlikesine karşı tarlaları seralarla örtmeye çalışan üreticiler, agrilde sıkıntının yüksek maliyet olduğunu ve başıboş köpeklerin zarar verdiğini ifade ettiler.

Küçük Menderes havzasında Mart sonu ve Nisan ayında don olaylarına rastlandığını ifade eden Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, yeni uygulamanın 'fantastik bir uygulama' olduğunu belirterek, uygulanabilir olmaktan uzak olduğunu söyledi.

Akgün, 'Bitkilerde don başlangıcı ile beraber hücre özsuyu da donuyor ve hücreler patlıyor. Tıpkı insanda olduğu gibi bitkiler de iç kanama nedeniyle ölüyorlar. Şu an için buna tek çözüm beyaz örtü. Üreticilerimiz yaygın olarak bunu tercih ediyor. Ancak maliyet çok yüksek. Büyük ekimlerde uygulamak çok zor. Arayış içinde olan bazı üreticilerimizin buna benzer uygulamalar yaptıklarını duyuyoruz. Bu da tarımın plansızlığından kaynaklanan bir araşış umudu' dedi.

Önceki yıllarda uygulanan agrilin de en büyük düşmanının başıboş köpekler olduğuna dikkati çeken Akgün, 'Agril dediğimiz beyaz örtünün dekar başına maliyet 300-400 TL arasında değişiyor. Neredeyse tarla kirası maliyetindeki bu beyaz örtü bitkiyi koruyor fakat özellikle başıboş köpekler için de önemli bir oyun ve uyku alanı oluyor. Soğuk havalarda üşüyen köpekler agrilin ısısından yararlanmak için arazilere dalıyor. Bu nedenle beyaz örtü büyük zarar görüyor. Üreticimizin agrille ilgili en büyük sıkıntısı bu. Uçma riskine karşı kum torbaları ile önlem alınıyor' dedi.

Don tehlikesine karşı üreticilerin, beyaz naylon örtü ile önlem almaya çalıştıklarını ifade eden Akgün, 'Üreticilerimizin hava durumunu çok iyi takip ederek uyarıları değerlendirmeleri ve ona göre önlemlerini almaları gerekiyor' diye konuştu.

Bakmadan Geçme