'Pastayı ustasına bırakın'

Seyhan Pasta Evi'nin sahibi İbrahim İstekli, 25 yıldır pastacılık mesleği ile uğraştığını söyledi. 25 senelik pasta...

Seyhan Pasta Evi'nin sahibi İbrahim İstekli, 25 yıldır pastacılık mesleği ile uğraştığını söyledi. 25 senelik pasta ustası, pasta yapımı ile ilgili şunları dile getirdi: 'Altı senedir kendi pasta dükkanımı işletiyorum. Burada pasta ve kurabiye yapıyorum. Sipariş üzerine düğün pastası, doğum günü pastası ve isteğe göre gelen her türlü pastayı yapıp vatandaşlarımızı memnun etmeye çalışıyoruz. Pastacılığın püf noktası, iyi malzeme kullanmaktan geçer. Kaliteli malzeme, ustanın yeteneği ve el lezzeti iyi bir pastanın olmazsa olmazıdır. Evde yapılan pasta ile pastacıların pastalarının aynı olmamasının sebeplerinden en önemlisi işçilik. Malzemeniz, pasta üreticisinin kullandığı malzemelerle aynı değil. Belki pastanın içine kullandığınız ürün bizlerin kullandıkları yeterlilikte değil. Kullandığımız fırından, kakaoya kadar farklılık söz konusu. Dolayısıyla o pasta, bizim pastamız gibi olamıyor.'

 

'Önce pastacı, sonra heykeltıraşız'

 

İstekli, 'Pasta yapımından sonra pastaya şekil verme aşaması da ayrı zaman gerektiren, özen verilmesi gereken bir iştir. Biz önce pastacı sonra heykeltıraşız. Pastalara her şekli verebiliyoruz. Eşimle birlikte çalışıyorum. Şu anda pastayı şekillendirme işinin büyük bir kısmını o yapıyor. Bu, hem ilgi duymakla hem de sevmekle alakalı bir iş. Pasta süslemeyi ne kadar severseniz, yaratıcılığınız da o kadar artar. Kışın işlerimiz daha yoğun oluyor. Çünkü yazın insanlar pasta tüketmek yerine daha hafif ürünler tüketmeyi tercih ediyor. Kışın Ödemiş'te artan sosyal aktiviteler, okulların açılması ve kadın günleri işlerimizin daha artmasını sağlıyor. Pastada olay, sadece kabartmak değildir. Her işte olduğu gibi bu işi de ustasına bırakın' ifadelerini kullandı.

 

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme