PAPAZ ERİĞİNDE REKOLTE DÜŞTÜ FİYAT YÜKSELDİ

Başar Uçar – Küçük Menderes havzasında erik üretiminin önemli merkezi olan ÖdemişÂ´e bağlı Kaymakçı beldesinde papaz...

Başar Uçar – Küçük Menderes havzasında erik üretiminin önemli merkezi olan Ödemiş´e bağlı Kaymakçı beldesinde papaz cinsi eriklerin hasadı başladı. Uzun süre etkili olan şiddetli soğuklar nedeniyle rekoltenin oldukça düşük olduğu papaz eriğinde fiyatlar 5-6 lira civarında seyrediyor.

Kaymakçı'nın meşhur ürünlerinden erikte verim yaklaşık %70 azalırken fiyatlar yükseldi. Dalından alım yapan tüccar kilo fiyatı 2 liranın altında ürün bulamazken, üreticinin pazara getirdiği ürünün kilo fiyatı 5 ila 6 lira arasında değişiyor.

Rekolte düşüklüğünün fiyatları yükselttiğini belirten üreticilerden Şerif Uyar, papaz eriğindeki rekolte düşüklüğü nedeniyle ilk ürünlerin 6 liradan alındığını, fiyatın sezon sonuna dek kolay değişim gösteremeyeceğini belirtti.

'Rekolte düşük fakat fiyat üreticiye kazandırıyor' diyen Uyar, 'Papaz eriğinde soğukların etkisiyle verim %30 civarında gerçekleşti. Ağaçlarda fazla ürün yok. Alıcı doğrudan ağaçtan topluyor. Dalında fiyat 2 lira, üretici kendisi toplayıp pazara getirirse 5-6 lira civarında. Ege Bölgesi genelinde yaşanan çetin kış şartları tüm ürünlerde olduğu gibi erikte de verimi azalttı. Papaz eriğinde durum böyle iken daha piyasaya çıkmayan İtalyan eriğinde de benzer bir durumun yaşanacağını söyleyebiliriz' dedi.

İzmir, İstanbul, Ankara ve Bursa'daki hallere ürün gönderildiğini kaydeden Uyar, 'Papaz eriğinde hasat 15-20 gün daha devam eder. Ürün olmadığı için fiyatlar da pek fazla değişmez. Tüketiciye yansıyan fiyatlar da geçmiş yıllara göre yüksek olacaktır. Ürün yokluğu nedeniyle Kaymakçı'da sezon hızlı başladı' dedi.

Bakmadan Geçme