Pahalılık canımıza tak etti

Sevgili okurlarım, pahalılık var. “Enflasyon yok” demek bir yalancılık olmuyor mu? Evet! Döviz fırlamış, altın fiyatları...

Sevgili okurlarım, pahalılık var. 'Enflasyon yok' demek bir yalancılık olmuyor mu? Evet! Döviz fırlamış, altın fiyatları yükselmeye devam ediyor! Gram altın ne kadar oldu? Ünlem, soru işareti bunları çoğaltabiliriz anlamayanlara! Ama gerçek bu. Bu pahalılık, hayatımıza yansıyor. Sonra da 'Mümin, aç da kalsa hükümetine destek olandır…'

Geçtiğimiz haftaya 473 lira başlayan gram altın, haftanın kapanışını 487 lira ile yaptı. Altın fiyatları, hafta boyunca yükselişini sürdürürken altın, bu yıl Türkiye'de en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Bir o kadar fakirleştik.

Sadece bizde değil, dünya genelinde son dönemin gözde yatırım aracı haline gelen altında fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Altının bu kadar değer kazanmasında güvenli liman olarak görülmesi büyük rol oynuyor.

Geçen hafta altın fiyatları; Gram altın: 487 lira, çeyrek altın: 798 lira, Yarım altın: 1.595,10 lira ve Cumhuriyet altını: 3.178 lira şeklinde idi.

Yıllara göre hangi yatırım alım gücünü azalttı?

Pek inanmasam da yazmak durumundayım. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre son 10 yılda Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS), borsa, altın, euro ve dolardan hiçbiri iki yıl üst üste en çok kazandıran yatırım aracı olamamıştı. 2010 ve 2019 yıllarını kapsayan süreçte altın, 2011 ve 2016 yıllarında TÜFE ile indirgendiğinde sırasıyla yüzde 31.06 ve yüzde 19.20 kazandırarak iki defa en çok kazandıran yatırım aracı oldu.

Bu pahalılık devam ederken işçilere istifa baskısı

Turizm işletmecilerinin sezon sonunun gelmesi nedeniyle işçilere istifa etmeleri konusunda baskı yapıldığı öne sürüldü. İşveren adına hareket edip işçilerden istifa isteyenler ahlaksızdır. Yaptıkları, hukuksuzdur. Hiçbir işçinin istifa etmemesi gerekir. Yoksa her türlü hakkını yakarlar, bilginiz olsun.

Koronavirüs nedeniyle uzun süre kapalı olan turizm işletmelerinde çalışan 3 milyon 500 bin işçi zor günler geçiriyor. Genellikle geçen sene işten çıkartılan işçilerin önemli bir kısmı, bu sezon iş başı yapamadı. 2020 yılı yaz turizm sezonu bitip işletmeler kapılarını kapatırken işçiler, iş veren tarafından işten uzaklaştırılıyor ve çok sayıda işçi, aynı günlerde kendileri istifa ederek ayrılmış görünüyor. 3 milyon 500 bin işçinin istihdam edildiği turizm sektöründe işçi haklarıyla, hukukla, ahlakla, vicdanla bağdaşmayacak böyle özgür iradeyle yapılması, mümkün olmayan beyanlarla yapılan uygulamalar incelenmelidir.

İstifa dilekçesi için tehdit ve mobbing

Çalışanlara istifa etmeleri için mobbing uygulandığı duyumlarını alıyoruz. Sezon bitip işletmeler kapanırken işe, ücrete ihtiyacı devam eden işçilerin kendilerinin istifa ettikleri beyanı, hayatın olağan akışına, akla, mantığa aykırıdır. Zaten bu istifa imzaları matbu kağıtlarla ve tarih atılmamış olarak, baskı, tehdit ve mobbing uygulanarak alınmaktadır…

Tehdit ve mobbing hapis cezası gerektiriyor

İşçilere uygulanan baskıların 'hapis cezası' gerektiren bir suç olduğunu biliyor muydunuz? Bu uygulamayı yapıp İŞKUR'a böylece beyan eden iş verenler incelenmeli, soruşturma ve kovuşturma yapılarak cezalandırılmalıdır. İşçinin istifası, iş verenleri birçok sorumluluktan kurtarırken işçilerin birçok hakkının yok olması sonucunu doğurmaktadır. Bu durumda olanlara bize müracaat etmeleri halinde hukuki destek sağlanacaktır.

Sevgili okurlarım korkmayın, ekmeğiniz için savaşın, destek bizden. İşsiz kalmayın, sağlıklı kalın…

Bakmadan Geçme