Özel sektör çalışanları ücret artışı bekliyor

Geçtiğimiz günlerde asgari ücrete yapılan %34 zamdan sonra, özellikle özel sektörde vasıflı işlerde çalışanlar arasında bir...

Geçtiğimiz günlerde asgari ücrete yapılan %34 zamdan sonra, özellikle özel sektörde vasıflı işlerde çalışanlar arasında bir ücret artışı beklentisi görülüyor.

ABD'li danışmanlık kuruluşu Endeavor'un Türkiye şubesi ile Türk danışmanlık şirketi Melon'ın özel şirket çalışanları arasında yaptığı araştırmaya göre, şirketlerin hemen hemen tamamına yakını Temmuz ayı için ek zammı bütçelerine koydu. Araştırma yapılan şirketler arasında sahibinden.com, Blutv, PayTR, Farmazon, Meditopia gibi en büyük şirketlerden bazıları da dahil olmak üzere 50'den fazla şirket bulunuyor.

Araştırmaya göre Temmuz ayında yapılacak zam için oluşan beklenti, ortalama %25 civarında. Çalışanların vasıflarına göre beklenti değişiyor. Zam ortalaması, uzman ve yazılımcı rollerinde ortalama yüzde 25, yönetici rollerinde medyanda yüzde 20 ve tüm rollerde üst çeyrekte ortalama yüzde 30 olarak planlanıyor.

Milliyet'te yer alan habere göre 2023 yılının başında yönetici ücretlerine getirilen zamlar, uzman çalışan ücretlerine getirilen zamlara kıyasla ortalama %5-10 daha az gerçekleşti. Bu rakamları sağlayan etken ise daha düşük ücretli çalışanları, enflasyona karşı koruma politikasıydı, fakat kurlardaki artış ve enflasyonla beraber gıda fiyatları öylesine artış gösterdi ki, hazır yiyecek şirketlerindeki ürünler ve menüler iki katına yakın artış gösterdi. Şirketlerin çalışanlarına ödediği ortalama 113 liralık ücret ise, gerekenin altında kalıyor. Belirtilenlere göre 2023 yılında 6 şirketten biri tamamen uzaktan çalışma modelini terk edip hibrit çalışma modeline geçti. 4 şirketten biri ise işten çıkarma oranlarının düştüğünü dile getirdi.

Genç çalışanların arasında oluşan bir diğer beklenti ise yurt dışına çıkmak. Gençlik kariyer platformu Youthall'ın araştırmasına göre üniversite öğrencilerinden %38'i, 1250 liranın altında bir bütçe ile ay sonlarını görmeye çalışıyor. Maddi olarak yetersiz şartlar içerisinde hayatlarını sürdürmeye çalışan her 5 gençten biri mutsuz olduğunu, 4 gençten 1'i kendi geleceklerinden umutsuz olduğunu ve 4 öğrenciden 3'ü, koşulların fazla stresli olduğunu söylüyor.

Üniversite mezunu olan ve iş hayatına girmiş gençlerin yüzde 24'ü ise asgari ücret veya altı maaş alıyor. Yeni mezun öğrencilerin buldukları ilk tam zamanlı işler, %88 oranında istedikleri alanların ve çalışma şartlarının dışında oluyor. Gençlerin istemedikleri alanlardaki ve şartlardaki işlerde başlamalarını sağlayan etken ise artan maliyetlere karşı hayat standartlarını koruma amacı. Öğrenci, yeni mezun veya çalışan fark etmeksizin her üç gençten biri fırsat bulduğunda yurt dışına gideceğini söylüyor.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme