ÖYKAM’IN İLGİ GÖREN SERGİSİ BU KEZ KUŞADASI’NDA

 YUNAN ORDUSU ANADOLU&rsquoDA SERGİSİ&rsquoNDE İLK KEZ EFSUN ASKERİ AYAKKABISI SERGİLENDİ  Belediyeler arası işbirliği çalışmaları kapsamında bugüne...

 YUNAN ORDUSU ANADOLU'DA SERGİSİ'NDE İLK KEZ EFSUN ASKERİ AYAKKABISI SERGİLENDİ

 Belediyeler arası işbirliği çalışmaları kapsamında bugüne kadar Balıkesir, Bergama, Burhaniye, Uşak ve Denizli'de açılan ve büyük ilgi gören ÖYKAM'ın Yunan Ordusu Anadolu'da sergisi, cumartesi günü Kuşadası Belediyesi İmramaki Sanat Galerisi'nde açıldı.

Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM) bünyesinde hazırlanan Yunan Ordusu Anadolu'da konulu fotoğraf ve obje sergisinde ilk kez yer alan Efsun askeri ayakkabısı açılışa katılanlar tarafından ilgiyle incelendi. Serginin en önemli objeleri arasında yer alan bu ayakkabının Türkiye'de ilk kez sergilendiği belirtildi.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Ahmet Kireç, Belediye Meclis üyeleri, daire müdürleri ve davetlilerin katıldığı açılış törenine, Kuşadası'nda yaşayan kültür ve sanat dostları büyük ilgi gösterdi.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin yaptığı konuşmada; ' Ödemiş ile Kuşadası arasında çok güçlü bağlar vardır. Bunlardan bir tanesi, Kuşadalı Mahmut Esat Bozkut ile Ödemişli eski Başbakan Şükrü Saracoğlu'nun çok yakın iki arkadaş olmasıdır.  Kurtuluş Savaşı'na birlikte katılan iki arkadaş daha sonra Kuvayi Milli'ye destek vermişlerdir. 1923'den sonra arkadaşlıkları bakanlık düzeyinde de devam etmiştir. Bu sergide sadece Yunan Ordusu'nun değil Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı'nda bu ülkeyi emperyalist güçlerden kurtaran Ödemişli ve Kuşadalı dedelerimizin anıları da yer almaktır. Yaşasın Ödemiş- Kuşadası kardeşliği' dedi.

Yunan Ordusu Anadolu'da sergisinin İbramaki Sanat Galeri'nde bugüne kadar açılan en anlamlı sergisi olduğunu belirten Kuşadası Başkan Vekili Ahmet Kireç, Kuşadası Belediyesi'nce açılacak olan kent müzesinin hazırlıklarının tamamlandığını söyledi.

20 Ocak tarihine kadar açık kalacak sergide; Ödemişli Tevfik Fikret Serter'in Türk Ordularının İzmir'i kurtardığı 9 Eylül 1922 günü, Mimar Kemalettin Caddesi'ndeki Manifaturacılar Çarşısının girişine astığı elde dikilmiş olan Türk Bayrağı, Yunan Ordusu'nun Anadolu'da bıraktığı savaş araç gereçleri, Ödemişli Rum ailelere ait kolye ucu, yüzük, kemer gibi ziynet eşyaları, İzmir'in işgalini betimleyen İtalyan ressam Vittorio Pissani'ye ait tablolar gibi çok sayıda obje ve belge yer alıyor. 

 

 

Bakmadan Geçme