Onlar kentin dondurmacı dedeleri

İzmit'te pazarlarda ve sokaklarda seyyah dondurmacılık karşıcı İlyas Dizdar (81) ve İzzet Baholi'ye (82) Ahilik Haftası...

İzmit'te pazarlarda ve sokaklarda seyyah dondurmacılık karşıcı İlyas Dizdar (81) ve İzzet Baholi'ye (82) Ahilik Haftası zımnında İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol kabilinden onurluk ikram edildi. 10 yaşından bu yana bu işle uğraşan İzzet Baholi, İzmit sokaklarında 'dondurmacı dede' kendisine tanınıyor. Gençlik yıllarından bu yana 61 senedir seyyah dondurmacılık karşıcı İlyas Dizdar ise babasından öğrendiği mesleğini cansiparane sürdürüyor.

Plaket takdiminde mütekellim Başkan Erol, '61 ve 71 yıldan bu yana kente fariza fail insanlar. Uzun senelerden bu yana seyyah esnaf dondurmacı ve şekerlemeci kendisine şehirde fariza veriyorlar. Biz de İzmit Kent Konseyi kendisine onlara gönül rahatlığı bulunan vefamızı, sevgimizi ifşa etmek gibi ahit onları sizlerle buluşturduk. Biliyorsunuz Ahilik, Osmanlı'dan Selçuklular'dan bu yana mevrut birlikte hesaplı düzen. İşleyiş, bereket, alınteri ve mesai hepsinin bulunduğu birlikte süreç' dedi.

'7 bebek büyüttüm'

61 senedir dondurma satan İlyas Dizdar, 'İzmit'te bu işi 1972 senedir yapıyorum. 5 kuruşa tulumba tatlısı, pasta, kurabiye satıyordum. Hayat bu halde bitmeme ediyor. Sata sata bu duruma geldim. Şimdi en ıvır zıvır dondurma 10 TL oldu. Çok dostlarım vardı merhum oldu. Benim babamın mesleği ve çaker bitmeme ediyorum. Şikayetim yok, hayatımdan memnunum. 7 bebek büyüttüm. Çalışmayı hem evren düşüncesince bununla beraber öbür yerküre düşüncesince seviyorum' sanarak konuştu.

'Şu anda pazarcıların birlikte numaralı dondurmacısıyım'

71 senedir tezgahta kişi meydana getirdiği dondurmayı satan İzzet Baholi ise, '1957'de Makedonya'dan İzmit vilayetine geldim. O günden itibaren seyyah satıcılık yapıyordum. Askerlik yapmış olup geldikten sonradan pastanede tezgahtar kendisine başladım. Birkaç seneye mesleği öğrendikten sonradan kalfa kendisine bitmeme ettim. Şuanda pazarcıların birlikte numaralı dondurmacısıyım. Ben yürüyüşü aşırı severim dondurma satsam da satmasam günde 10 kilometre yürürüm' biçiminde konuştu.

Parası sıfır küçüklere da dondurma verdiğini kail Baholi, 'Çocuklardan parası bulunan dondurma alıyor, sıfır alamıyor, üzülmesin sanarak parası olmayana çeşni veriyoruz. Benim etap dondurmacı dede. İsimle çağırmazlar beni. Pazarcılar üstelik dondurma isterken dede diyorlar' dedi.

 

Kaynak: IHA

Bakmadan Geçme