Onlar için tiyatro bir aşk…

Canan-Mehmet Mursallı çifti Ödemiş'te uzun yıllardır tiyatro sanatına hizmet veren, tiyatroyu tüm hayatları haline getirmeyi başarmış...

Canan-Mehmet Mursallı çifti Ödemiş'te uzun yıllardır tiyatro sanatına hizmet veren, tiyatroyu tüm hayatları haline getirmeyi başarmış iki başarılı sanatçı ve eğitmen.

Ödemiş'te açtıkları Umut Sanat Evi ise 30 yıllık köklü bir oluşum. Bir araya geldiğimiz tiyatro sanatçısı çift ile hem dört bir yanı sanatla yoğrulmuş bu ev hem de tiyatroya gönül verme sebeplerini konuştuk.

'Tiyatro ilk göz ağrım, mesleğim, aşkım, hayatım, nefes almam' diyen Canan Mursallı, eşiyle aşklarının da tiyatroyla doğduğunu söylüyor.

'Çocuklar ve deliler çok nettirler'

Ekiplerinin en küçük üyesi ise oğulları Canberk Mursallı. 'Tiyatronun emek ve sorumluluk gerektirdiğini bildiği için oğlum bize çok destek oluyor. Bu desteği büyük bir insan olgunluğunda gösterdi' diyen Mursallı, Umut Sanat Evi'nde çocuklara ve yetişkinlere yönelik verdiği tiyatro eğitimi hakkında ise, 'Çocukların birbirlerine karşı daha nazik davranması da sanatla ortaya çıktı. Zaten çocuklar ve deliler çok nettirler. Bu değişimi de en net görebileceğiniz çocuk, tiyatro eğitimi almış bir çocuktur' dedi.

Drama eğitimi büyük önem taşıyor

3 yaşından 70 yaşını aşkın herkese ve her yaş grubundan kişiyle çalışan Canan Mursallı, eğitimler hakkında, 'Drama eğitimi benim için çok önemli. 0-6 yaş içerisindeki çocuklarda kişiliğin oturma süreci başlıyor. Bu bağlamda velilere ve bize çok iş düşüyor. Drama eğitiminin içinde tiyatrodan bilgiler vardır. Oyuncusu da, seyircisi de, yazarı da drama içindeki kişinin kendisidir. Dramada çocuklar özgüven sahibi olurlar, kendilerini ifade becerileri gelişir, sorumluluk duyguları artar, mutlu olurlar, grupla hareket etmesini öğrenirler. En önemlisi drama eğitiminden mutlu ve öğrenmiş olarak ayrılırlar. Drama dersi verdiğimiz tüm çocuklarımızda ilkokula başladıkları zaman daha sosyal olduklarını ve çabuk uyum sağladıklarını gördük. Bu eğitim 3 ve 15 yaş aralığında muhakkak alınmalı. Okullarda da olması gerekiyor ama şimdilik yeterli değil. Elimizden geldiğince bu açığı kapatmaya çalışıyoruz' diye konuştu.

'Eğlenceli eğitim kalıcı olandır'

Haziran ayı başında 3. sınıf öğrencilerinin oyunu olan Doğanın Gözyaşları ile izleyici karşısına çıkacaklarını müjdeleyen Canan Mursallı, oyun hakkında ise şu bilgileri verdi, 'Oyun, doğayı korumak, doğa sevgisi ve bizim için önemini anlatıyor. Eğlenceli eğitim kalıcı olandır. Çocuklar da bu oyunda eğlenerek öğreniyor ve böylece bilgileri unutmamış oluyorlar. Bu benim için önemli'

Bir anda birkaç farklı oyun hazırlayan Mursallı çifti aynı zamanda lise grubuyla da keyifli bir komedi üzerine çalışıyor.

'Tiyatro bütün sanatları içinde barındırıyor'

Neden tiyatroyu tercih ettiğini anlatan Canan Mursallı bu konuyla ilgili, 'Bir toplumu ileri ve güzele götüren iki unsur bilim ve sanat. Neden tiyatro sanatı dersen? Faktörümüz insan ve tiyatro, bütün sanatları içinde barındırır. Müzik, dans, resim hepsi tiyatroda var. İnsanlık tarihinden bugüne kadarki süreçte bitmeyecek bir sanat aynı zamanda. Bu yönde birer emekçi olmaktan çok mutluyuz. Kazancımız insan biriktirmek' ifadesinde bulundu.

Felsefe grubu da var film gösterimleri de

Umut Sanat Evi hakkında ise Canan Mursallı şunları söyledi: 'Burası bir sanat yuvası. Sadece tiyatro da yapmıyoruz burada. Felsefe grubumuz var. Okuyor ve tartışıyorlar. Film gösterimlerimiz oluyor. İzlediğimiz filmlerin sonunda değerlendirmeler yapıyoruz. Akla gelen her sanat ise ilerleyen süreçlerde burada olacak. Tiyatro salonumuz üst katta yer alıyor. Çalışmalarımız da orada. Tiyatro Umut'un şöyle bir ayrıcalığı var. Ege ve Kıyı Ege Tiyatrolar Birliği'ne üye bir kuruluşuz. Edirne Uzunköprü Halk Eğitim Belediye Tiyatrosu'nun toplantısında aldığımız ortak bir karar ile 80 grup bir yere yumruğumuzu vurup birlikte ortak hareket ediyoruz'

Geçtiğimiz Mart ayında birlik adına görev alarak Karşıyaka'da oyun sergileyen Tiyatro Umut'un kardeş tiyatro grubu ise Ayvalık Tiyatrosu. Bununla ilgili konuşan Mursallı, 'Ayvalık grubumuzla çok iyi anlaşıyoruz. Oradaki arkadaşlarımız, Direkler Arası Tiyatro Ödülü'nü almıştı. Dostlarımız ödül alınca biz almış gibi seviniyoruz. Birlikteki diğer arkadaşlar da ziyaretimize gelir. Denizli Cezve Tiyatrosu da gelerek oyunlarını sahnemizde sergiledi' dedi.

Bir çocuk sanata bulaştıysa…

Her sene 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde Ödemiş halkına ücretsiz tiyatro gösterisi yapan Tiyatro Umut'un ana hedeflerinden bir tanesi 365 gün üretmeye, sanat yapmaya devam etmek. Emek, özveri ve fedakarlık isteyen bu yoldaki çabayı Mursallı son olarak şöyle tarif etti: 'Tiyatro bir bebeğin doğum aşamasına gelişi gibi. Ben her yeni oyunda o doğum sancılarını çekiyorum. Sonucu ise bizi çok mutlu ediyor. Her şeyi ince düşünmek gerekiyor. Bu karşılıklı çok güzel bir alışveriş. Tiyatrosuna sahip çıkan geleceğine sahip çıkar. Çocukların tiyatro yapmasıyla geleceğimize sahip çıkıyoruz. Hayatın provasını yapıyoruz burada. Şunu da eklemeliyim. Bir çocuk sanata bulaştıysa bu kişiden iyi şeyler çıkacaktır'

Haber: Hülya AYAZOĞLU

Bakmadan Geçme