OLUŞUMDA MADDE BAĞIMLILIĞINA KARŞI KONFERANS

RODOPLU: &ldquoBİR KEREDEN BİRŞEY OLMAZ DEMEYECEĞİZ BİR KEREDEN ÇOK ŞEY OLUYOR&rdquo Her yıl ortaokul ve lise...

RODOPLU: 'BİR KEREDEN BİRŞEY OLMAZ DEMEYECEĞİZ BİR KEREDEN ÇOK ŞEY OLUYOR'

Her yıl ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik yaptığı alkol ve madde bağımlılığına karşı konferanslar düzenleyen Ödemiş Özel Oluşum Koleji bu yıl da programını sürdürdü. İzmir'den gelen Dr. Ülkümen Rodoplu Oluşum Kolejli ortaokulu ve lise öğrencilerine alkol ve madde bağımlılığı konusunda konferans verdi.

45 dakika süren konferansta 'Alkol ve madde bağımlılığı nedir, nasıl olunuyor, ne etkileri var, neler yapılır' gibi başlıklar altında değerlendirmeler yapıldı.

Rodoplu şunları ifade etti: 'Alkol ya da madde insana zararı var ise neden üretiliyor veya her yerde bulunabiliyor sorusunu sorduğunuzda cevap şudur ki kazançlı ticaret dönüsünün olmasıdır. Geniş Pazar bulabilen ve dünya çaplı büyük şirketlerin yönetiminde olan durumdan dolayı yasal ya da yasal olmayan birçok madde piyasada kendisini gösteriyor. Burada en büyük karşılaşılan durum ise bir kereden bir şey olmaz, bana bir şey olmaz, bak o denedi bir şey olmadı bana mı olacak yaklaşımlarıdır. Bir kereden bir şey olmaz diyerek bir madde denendiğinde bağımlılıkta o an başlıyor, başlayacak demektir.

Bu maddeler yani esrar, kokain, eroin ve diğerleri insan sağlığına ne gibi etkiler yapıyor. Düşünce ve çözüm üretmenize engelliyor, arkadaş çevrenizi değiştiriyor, bakımsız bir hal alınıyor, hiçbir şeye takmama, gelecekten bir şey beklememe gibi profillere sokuyor. En kötüsü insanı kendisine bağımlı yapıyor ve ölümcül tehlikeler an ve an artıyor. Bizler insan bedenine doğal ya da doğal olmayan alınan her şeye madde diyoruz. Ancak bu saydığımız maddeler yasal olmayan ve ölümcül tehlike taşıyan maddelerdir. Emniyetimiz bu konu üzerinde geniş çaplı çalışmalar yapıyor yapmaya da devam ediyor. Dünya genelinde çok tüketilen bir ülke olmasak ta son yıllarda yapılan araştırmalara göre ülkemizde gençler arasında kullanım artıyor'

Rodoplu şöyle devam etti: 'Yasal olan alkol, sigara, kafein gibi ürünler de var bunlarda bağımlılık yapar. Aynı zamanda uyku ilacı gibi ilaçlarda bağımlılık yapabilir. Birde günlük hayatımızda yapıştırıcı ve boya işlerinde kullandığımız tiner ve yapıştırıcılar var.  Bunları da soluyarak kullanan insanlarımız da bu maddelere bağımlı hale geliyorlar. Esrar ve diğer maddeler çok pahalı olmasından dolayı bu gibi ürünleri kullanan gençlerde maalesef var. Devletimiz bunlarla ilgili de çalışmalar yapıyor bizler de konunun üzerinde her zaman duruyoruz.

Sizi hem bağımlı yapmak hem de suçlu yapmak için bu kadar kolay olabilir. Maddeye bağımlı olduğunda onu elde etmek için hırsızlıkta yapanlar var ne oldu hem bağımlı hem de suçlu oldu. Bu insanlarımıza bir anda ceza verilmiyor tedavi ediliyor düzelir normal hayatına dönerse adalet onu af ediyor. Tam tersi olursa da hapis cezaları var. Onun için bir kereden bir şey olmaz demiyoruz. Sizler hedefleri olan gelecekte iyi bir hekim, iyi bir mühendis, iyi bir öğretmen olacak insanlarsınız ve bizlerin geleceğisiniz hepinize başarılar diliyorum.'

Konferansın sonunda okul müdürlerinden Muammer Arıkan, Dr. Ülkümen Rodoplu'ya teşekkür ederek çiçek takdim etti.     

Kerem Karamanlıoğlu

Bakmadan Geçme