OKUL ÇAĞINDA BESLENME

Merhaba sevgili okurlar Biliyorsunuz ki beslenmek en temel gereksinimimizdir. Her yaşta sağlıklı beslenme önemli olduğu gibi...

Merhaba sevgili okurlar;

Biliyorsunuz ki beslenmek en temel gereksinimimizdir. Her yaşta sağlıklı beslenme önemli olduğu gibi çocukluk çağında çok daha fazla önemlidir.

Beslenmenin başladığı ilk yer olan aile ortamı yani evlerde, çocuk anne-babasından ne görüyorsa o şekilde besleniyor. İkinci olarak okullar en önemli yerlerdir. Burada beslenme uzmanlarına iş düştüğü kadar öğretmenlerimize de çok fazla iş düşmektedir.

Kreşler, anaokulları, ilköğretim ve lise çağındaki çocuklar ve ergenler ile yatılı okullar, yetimhaneler aynı grup bireylerin beslenmeleri son derece önemlidir. Çocuklara yönelik sunulacak beslenme hizmetleri hem yeterli ve dengeli beslenmeyi teşvik etme hem de küçük yaşlardan itibaren doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırma açısından son derece önemlidir.

Birçok çocuk, hamburger, patates cipsi ve meşrubattan oluşan bir öğünü tüketmekten büyük haz duyar. Ancak menü planlanırken, büyüme ve gelişme sürecinin hızlı ve devamlı olması nedeni ile ağırlık birimi başına enerji ve besin öğelerine (özellikle hayvansal kaynaklı protein, kalsiyum, demir gibi mineraller, vitaminler) bu yaş grubunun gereksinmelerinin fazla olduğu göz önüne alınmalıdır.

Menüde yer alan yemekler, çocukları cezbetmek için çekici hale getirilebilir ve nadiren de olsa popüler tercihlere yer verilebilir(hamburger menüleri gibi). Hamburger menüleri; tam tahıl ekmeği kullanılarak, salata ilave edilerek ve içecek olarak ayran ya da taze sıkılmış meyve suları ile sağlıklı hale getirilebilir. Yağlı patates cipsi yerine, fırınlanmış elma dilim patatesler çocuklar için daha sağlıklı lezzetler olacaktır. Bu şekilde yağ içeriği düşük, posa oranı yeterli, besin öğeleri açısından dengeli ve sağlıklı bir hamburger menü elde edilmiş olur.

Makarna ve pilav çeşitleri çocuklar için cazip ve besleyici hale getirilebilir. Menüde makarna çeşitlerine yer verirken; peynirli, sebzeli ve kıymalı gibi kombine seçenekler sunulabilir. Hamur tatlılar yerine, sütlü meyveli tatlılar menüde yer alabilecek olumlu seçeneklerdir.

Özellikle sebzeleri gerek sunum yoluyla gerekse çorba/ana yemeklere ilave ederek sevdirmek gerekmektedir.

Bilinçli ve sağlıklı nesiller için çok dikkat etmeliyiz.

Bakmadan Geçme