Ödemiş’te Yunan işgaline karşı ilk direnişin yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi

Ödemiş ilçesinde, Yunan işgaline karşı ilk yerel ve örgütlü halk direnişi hareketi olarak da anılan silahlı...

Ödemiş ilçesinde, Yunan işgaline karşı ilk yerel ve örgütlü halk direnişi hareketi olarak da anılan silahlı direnişin 103. yıl dönümü törenle kutlandı.

İlkkurşun Anıtı önünde düzenlenen törene Kaymakamı Fatih Aksoy, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve Ödemiş İlçe Jandarma Komutanı Hüsnü Korkmaz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk sulundu, jandarma tarafından saygı atışı yapıldı.

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, 1919 yılında İzmir'in işgali sonrası iç kesimlere doğru yönelen işgalci Yunan ordusuna karşı Ödemiş'in Hacı İlyas Köyü yakınlarında ilk direnişin sergilendiğini belirterek, '103 yıl önce bu tepede örgütlü direnişin ilk tohumları, Kurtuluş Savaşımızın ilk kurşunları atıldı. İşgalden bağımsızlığa giden yolun başlangıcıydı. Bu direniş Anadolu halkına moral oldu. Kuvayı Milliye'nin yaktığı bu ateş tüm yurda yayıldı.' dedi.

 

Belediye Başkanı Mehmet Eriş, 'Ödemiş'in Yiğit Ordusu'nun adını tarihe altın harflerle yazdırdığı İlkkurşun Direnişi'nin 103. yılı kutlu olsun. Bu tarihi topraklarda işgale karşı sıkılan ilk kurşun, parolası 'vatan', işareti 'namus' olanların canları pahasına haksızlığa, hukuksuzluğa ve emperyalizme direnişidir.

Tıpkı 15 Mayıs 1919 sabahı İzmir'de karaya çıkan Yunan birliklerine karşı tek başına da olsa tetiğe basmakta tereddüt etmeyen Hasan Tahsin gibi. İzmir'in işgali sonrası, kurtuluşa giden yolu Anadolu'dan başlatmak üzere 16 Mayıs'ta Samsun'a hareket eden Mustafa Kemal'in yüreğinde taşıdığı duyguları aynı anda Ödemiş'te de hissedenler vardı. Ödemiş'te de Kaymakam Bekir Sami Bey'in odasında Yüzbaşı Tahir Bey ve eşraftan insanlar beraberce işgale karşı koyma kararını alıyorlardı.

Ali Orhan Bey komutasında jandarma erleri, efeler ve vatansever bölge halkından oluşan Yiğit Ordusu, Bayındır'dan Ödemiş'e doğru harekete geçen işgalci Yunan ordusuna karşı Hacı İlyas Tepeleri'ne adeta yüreğini koyuyordu. Asırlardır bereketiyle bizlere yurt olan bu topraklar, öyle elini kolunu sallayarak işgal edilemezdi.

Yüzbaşı Tahir Bey ve Şevket Bey de Yiğit Ordusu'nun önderleri olarak işgalcilerle savaşırken Doktor Mustafa Bey de Hacı İlyas yakınlarında cephe gerisinde oluşturduğu sahra hastanesiyle önemli bir desteği yiğitlerimize sunuyordu. İşgalcileri şaşkınlığa uğratan bu amansız direniş, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi tarihimize ilk örgütlü halk direnişi olarak geçmiştir. İlkkurşun Direnişi, en zorlu koşullarda dahi milletin bağrında vatan ve bayrak aşkıyla yanan özgürlük ve bağımsızlık ateşidir.

İlkkurşun'da yakılan Kuvayı Milliye ateşi Anadolu'yu aydınlatmıştır. İşgale boyun eğmeyen Ödemiş halkının kahramanlığı tüm Anadolu'ya umut olmuştur. Bu eşsiz kahramanlığı unutmayan Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında Hacı İlyas köyümüze İlkkurşun adını vermiştir' dedi.

İlkkurşun Mahallesi Muhtarı Mert Atik, 'Sözlerime, vatan savunmasında canlarını feda etmiş tüm aziz kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anarak başlamak istiyorum.

Bilindiği üzere Emperyalist güçlerin ülkemizi işgal sürecinde Yunan ordusu İzmir'e çıkmış, tüm bu olumsuz gelişmelerin karşısında gücünü halktan alan Kuvayı Milliye ruhu, ilk defa organize olarak muharebeye katılmış ve işgalcilere karşı ilk milli isyan, ilk milli direniş İlkkurşun köyünde vücut bulmuştur' dedi.

Tören kapsamında zeybek oyunları, halk oyunları ve günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin okunması yer aldı.

Samime SARAYKÖY

 

Bakmadan Geçme