Ödemiş'te hava kirliliği artarak devam ediyor

Ödemiş'te özellikle kış döneminde ısınma ihtiyacıyla beraber hava kirliliği de artış gösterdi. Vatandaşlar, özellikle akşam saatlerinde...

Ödemiş'te özellikle kış döneminde ısınma ihtiyacıyla beraber hava kirliliği de artış gösterdi. Vatandaşlar, özellikle akşam saatlerinde çok daha yoğunlaşan hava kirliliğinin ve kirlilikle beraber solunan havanın hem kokusundan hem de kendisinden rahatsızlık duyduğunu belirtiyor.  Küçük Menderes Gazetesi olarak bu konuda bilgi veren uzmanların söylediklerini sizin için derledik.

 

Hava kirliliğinin uzun vadeli sonuçları…

 

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Miriciince tozların hem havada daha uzun süre kalabildiğini hem de solunduğu zaman akciğerlerin en derinlerine hatta hava keseciklerine kadar ulaşarak akut ve kronik hastalıklara yol açtığını bildirdi. Dernekten yapılan açıklamada son günlerde kentlerde yaşanan hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığı da öne sürüldü.

 

Uzmanlar, konuyla alakalı şu açıklamaları yaptı: 'İnce tozlar, hem havada daha uzun süre kalabiliyor hem de soluduğumuz zaman akciğerlerin en derinlerine, en ince hava yollarına, hatta hava keseciklerine kadar ulaşabiliyor. Buradan dışarı atılması da mümkün olmuyor. Bu nedenle hem akut hem de kronik hastalıklara yol açtığını biliyoruz. Kısa vadede üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının artması ilk beklenen sonuçlar. Ayrıca kronik kalp ve akciğer hastalığı olan bireylerde hastalığın kötüleşmesine ve acil servislere başvurmalarına neden olabilir. Hava kirliliğinin uzun vadeli sonuçları bununla da sınırlı değil. Çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilediği, insanın sinir sistemine zarar verdiği ve kansere yol açtığı kesin olarak biliniyor.'

 

'En önemli faktör, fosil yakıt kullanımı'

 

Prof. Dr. Mirici, solunan havanın kirlenmesine neden olan en önemli faktörün fosil yakıt kullanımı olduğunu vurgulayarak bu tür yakıtlardan ısınma, ulaşım ve enerji üretimi gibi alanlarda yararlanmanın dikkatle yeniden planlanması gerektiğini ifade etti. Avrupa'da başta İngiltere olmak üzere 15 ülkenin kömür kullanmayı terk edeceğini açıkladığını kaydeden Mirici, 'Ayrıca tüm bu ülkeler, geçiş sürecinde sorunu nasıl yöneteceklerini de paylaşıyor. Hava kirliliği; bir bölgenin, bir ülkenin sorunu olmaktan çıkmış durumda. Zira bu sorun, küresel iklim sorununun bir parçası. Hava kalitesinin bozulması, meteorolojik koşullar, ormanların azalması ve yeterince yenilememesi bir arada düşünülmesi gerekiyor' ifadelerini kullandı.

 

Ece Köseoğlu

 

Bakmadan Geçme