ÖDEMİŞLİ FOTOĞRAF SANATÇISI AÇIKALIN DAN ÇANAKKALE DÜN&BUGÜN FOTOĞRAF SERGİSİ

Hasan Aydın – Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM), Ödemişli fotoğraf sanatçısı Vedat Açıkalın&rsquoın 1990 yılında...

Hasan Aydın – Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM), Ödemişli fotoğraf sanatçısı Vedat Açıkalın'ın 1990 yılında Çanakkale Çıkarması'nın 75. Yıldönümü törenlerinde çektiği fotoğrafları Ankaralılarla buluşturdu.

 Fotoğraf sanatçısı Vedat Açıkalın'ın, Çanakkale çıkarmasının 75. yıldönümü törenlerine katılan Anzak ve Türk gazilerinin portrelerinden oluşan 'Çanakkale-Dün Bugün' adlı fotoğraf sergisi Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇMS) Galerisi'nde açıldı. 30 Nisan'a kadar açık kalacak serginin açılışını ünlü ozan Ahmet Telli yaptı.

 Büyük boy 80 fotoğrafın sergilendiği serginin açılışını yapan Ahmet Telli, açılış konuşmasında üç yıl önce gittiği Avustralya´da Canberra´daki Avustralya Harp Müzesi'ni ziyaret ettiğini ve müzedeki düzenlemeden, savaş alanlarının gerçeğe uygun canlandırılmasından etkilendiğini söyledi. Telli konuşmasında, ´Gelibolu bölümünde beni en çok etkileyen köstekli bir saat oldu ve yanında şu açıklama vardı: 'Gelibolu Savaşı´nda esir düşen bir Türk askeri, bu saati iki tek sigara karşılığında bir Anzak askerine vermiştir'

Çankaya Belediyesi´nin ana sponsorluğunda, Diagonal, THY ve Incir Evi´nin destekleriyle açılan serginin açılışına Ankara'da yaşayan Ödemişliler Neccar Türkcan, Ruhi Güller , Ankara'da Yaşayan Ödemişliler Derneği Başkanı Nejat Çerçi ve elli yıl aradan sonra okul arkadaşı Hacettepe Üniversitesi  Güzel Sanatlar Fakültesi eski dekanı Zafer Gençaydın'ın yanı sıra birçok davetli katıldı.

Çanakkale Savaşı'nda birbirlerine karşı savaşmış Anzak askerleri ve Çanakkale gazilerinin yer aldığı törende çekilen fotoğraflar, o gün yaşları 92-104 arasında değişen askerlerin portrelerinden oluşuyor.

'Çanakkale – Dün Bugün' başlıklı sergide yer alan fotoğraflar, bir zamanlar karşıt güçlerden olmalarına karşın savaş sırasında kurulan ve gittikçe güçlenen bir bağla onların torunları yoluyla süregelen dostlukların canlı, dokunaklı kanıtı olarak izleyicinin karşısına çıkıtı.

Bugüne kadar 14 fotoğraf sergisi açan Açıkalın, son yıllarda portre çalışmalarına ağırlık verdiğini belirterek, 'Sergilerimin hedef kitlesi Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda halkları olmakla birlikte, Çanakkale Savaşı, tarihin en önemli olaylarından biri olduğundan tüm dünya ulusları bu sergiye ilgi duyacaktır. 2015 Türkiye'de Avustralya yılı, Avustralya'da Türkiye yılı olarak kutlandığından; sergim Türkler ve Anzaklar arasında savaş sırasında oluşan, Atatürk'ün sözleriyle çok daha güçlenen yakınlığı şimdiki kuşaklar arasında daha bir pekiştirecektir' dedi.

Bakmadan Geçme