ÖDEMİŞİN GÖBEĞİNE SESSİZ ÇIĞLIK KASAP HALİ

MEHMET DUMANLI: &ldquoHALİN %50&rsquoSİ BOŞ VE ATIL DURUMDA&rdquo Ödemiş&rsquoin tarihi mekânlarından biri olan Kasap Hali çevre...

MEHMET DUMANLI: 'HALİN %50'Sİ BOŞ VE ATIL DURUMDA'

Ödemiş'in tarihi meknlarından biri olan Kasap Hali çevre esnafına göre en kötü dönemini yaşıyor. Kasap Hali'nin her geçen gün daha da yalnızlaştığını, özelliğini yitirdiğini söyleyen çevre esnafı halin bir an önce ele alınmasını ve değerlendirilmesini istiyorlar.

Kasaplar için özel olarak dizayn edilmiş olan halin alt ve üst yapı probleminin olmadığını belirten esnaflar böyle güzel bir meknın yeniden hayat bulması için adım atılmasını talep ediyorlar.

Çevre esnaflarından Mehmet Dumanlı kasap halinin içindeki dükknların Ödemiş Belediyesine ait olduğunu ve dükknların hemen hemen %50'sinin yıllardır boş olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili olarak konuşan Dumanlı şunları ifade etti:

'Ödemiş Kasap Hali benim bildiğime göre rahmetli Ödemiş Belediye Başkanı Dr. Mustafa Bengisu zamanında yaptırılmış. Kasap halinin özelliği kasapların aynı bölgede olması ve giderlerinin yani alt yapının onlara göre tasarlanmış olmasıdır. Aynı zamanda şehrin kasaplarının topluca bir arada durmasını sağlamaktır. Burası sadece kasap hali olarak değerlendirilemez. Çevresindeki eski Demirciler Çarşısı, Lozan Meydanı, Bitpazarı gibi Ödemiş'i, Ödemiş yapan alanlarla değerlendirmek gerekiyor.

Kasap hali bugün tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Her geçen gün yalnızlaşan ve köhneleşen halimizde mevcut esnaf olarak bizler de memnun olamama durumundayız. Halin içindeki belediyeye ait 20 dükknın 8'i yıllardır boş ve atıl durumdadır yani halin nerdeyse %50'si boş durumda. Dışındaki şahıslara ait birçok dükknda her geçen günde kapanmıştır.

 

'KORUNMASI VE KAZANDIRILMASI GEREKİYOR'

Kasap Hali Ödemiş'in göbeğinde çok büyük alt ve üst yapı probleminin olmadığı tarihi bir alan bizler hal ve çevre esnafı olarak kasap halinin bir an önce yeniden aktif hale gelmesini istiyoruz. Aynı zamanda burası tarihi bir olguya da sahip korunması ve yeniden kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Ödemiş Belediyesi Kasap halinin değerlendirilmesi ve yeniden kazandırılması için bir çalışma yapmalıdır diyoruz. Burası farklı bir meslek grubunun da bir araya gelebileceği bir alan da olabilir. Geçen yerel yönetim döneminde Ödemiş'e özellikle hafta sonları gelen turist grupları için yemek yemeleri oturup kalkmaları için bir mola alanı olarak düşünüyordu. Böyle bir çalışma da olabilir daha farklı bir çalışma da olabilir. Ama kasap halinin böyle kalmaması gerektiğini düşünüyoruz.

 

'HER GEÇEN GÜN SESSİZLEŞİYOR'

Hal esnaflarından İsmail Gezgin ise şunları kaydetti:

'Uzun zamandır halin içerisinde esnafım işimi seviyorum ve memnunum. Ancak kasap halimiz her geçen gün sessizliğe büründü. Esnaflarımızın yarısı yok oldu gelen giden müşterimiz azaldı. Böylesine tarihi bir geçmişe sahip ve güzel bir tesisin değerlendirilmesi ve günümüz koşullarına uygun bir şekilde restore edilerek yeniden kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Yıllardır buranın bir esnafı olarak ta istiyorum.

Hal'in yeniden kazandırılması ve hareketlenmesi demek çevresindeki Lozan Meydanı esnaflarının, Demirciler Çarşısının da hareketlenmesi demektir. Ödemiş Belediyesi geçen dönem üst tarafımıza otopark yaptı. Alt tarafımızdaki Lozan Meydanı ve Bit Pazarını restore etti. Kasap halinin de en iyi şekilde ele alınması gerektiğine inanıyorum. Umarım bir çalışma olur ve halimiz eski güzel günlerine geri döner'

 

Bakmadan Geçme