ÖDEMİŞ TARİŞ ZEYTİNYAĞINDA YENİ SEZONA HAZIR
Ödemiş&rsquote Ortaköy yakınlarındaki fabrikası ile hizmet veren Tariş Ödemiş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi&rsquonde yeni sezonun hazırlıkları tamamlandı....
Ödemiş'te Ortaköy yakınlarındaki fabrikası ile hizmet veren Tariş Ödemiş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi'nde yeni sezonun hazırlıkları tamamlandı. Geçen sezon yaklaşık bin 350 ton zeytin sıkımının yapıldığı tesiste sıkımlar ekim ayının son haftasıyla birlikte start alacak.
Ekim ayının son haftasından itibaren başlayıp mart ayı sonuna kadar devam edecek zeytinyağı sezonu için tesis bakımını gerçekleştiren Tariş Ödemiş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi sıkım planlaması için gelecek haftadan itibaren ürün kabulü yapacak.
GEÇEN SEZON 1350 TON ZEYTİN SIKILDI
Tariş Ödemiş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Müdürü Süleyman Temel, '12 Ekim'den itibaren üreticilerimiz ürünlerini getirebilirler ya da kayıt yaptırabilirler. Geçen yıl 24 Ekim'de ilk sıkımı yapmıştık. Bu yıl da o civarda sıkıma başlayacağız. Geçen yıl bin 350 ton ürün sıkıp yaklaşık 235 ton yağ elde etmiştik. Yeni sezon öncesi Ödemiş ve civarına baktığımızda ova kesimlerde ürün olmadığını, ürünün daha çok dağ eteklerinde olduğunu görüyoruz. Dağ eteklerinde verim geçen yıl ile neredeyse aynı. Ekim sonu itibariyle başlayacağımız sezonu 31 Mart 2016'da tamamlayacağız' dedi.
'VERİMİN %70'İ GÜNEY BÖLGELERDE'
Bu yıl yurdun güney bölgelerinde zeytin veriminin Ege ve Marmara bölgelerinden daha fazla olduğunu aktaran Temel, 'Zeytinyağında Türkiye'nin rekolte tahmini 143 bin ton şeklinde. Bunun %70'ini Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve civarı oluşturuyor. Zeytin ve zeytinyağı ile anılan Ege ve Marmara bölgelerinde verim düşük. Mayıs ayının son haftasında etkili olan yağışlar bu bölgelerde ürün miktarını azalttı.
Dünya çapında bu işin merkezi olan ülkelere baktığımızda İspanya'da rekolte tahmininin İspanya standartlarını yakaladığını görüyoruz. 1,4 milyon ton yağ hedefi var. Yunanistan ve İtalya'da da tahmin 250'şer bin ton civarında. İspanya'da yaşanan sıkıntı nedeniyle İspanya bu yıl sezona sıfır stokla giriyor. Bu da bir parça Türkiye'nin ihracatını da etkileyebilir' dedi.
'ÖNGÖRÜDE BULUNMAK ZOR, ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ İYİ DEĞERLENDİRSİN'
Temel üreticilere önemli uyarılarda da bulunarak şöyle devam etti: 'Bu sezon kalibrenin iyi oluşu nedeniyle sofralık zeytine de geçişkenlik görülebilir. Bölgemizde zeytin güvesi-sineği görüldü. Başından beri ilaçlama yapan üreticimizin bu işlemi sürdürmesi önemli. Bu sezon geçen sezona göre daha hareketli. Bir öngörüde bulunmak zor. Bu nedenle üreticilerimiz ürünlerini iyi değerlendirmeli. Kesinlikle paniğe kapılmamalı.
Üreticilerimize hasat ettikleri ürünü 24 saat içinde fabrikaya getirmelerini öneriyoruz. Eğer bu sağlanamıyorsa ürün 4 günden fazla beklemeden sıkılmalı. Mutlaka kapalı yerde değil açık alanda muhafaza edilmeli. İdeal sıcaklıkta sıkılmış zeytinyağının kalitesini koruması için havayla teması da önlenmeli. 2015-2016 sezonunun şimdiden hayırlı olmasını ve bereketli geçmesini diliyorum'
Başar Uçar