Ödemiş sıcaklarında sağlıklı beslenmek mümkün

Yaz sıcaklarında tüketilen besinler, sıcaklarla beraber hareketin de azalmasıyla vücudumuza kilo olarak dönüş yapıyor. Konuyla alakalı...

Yaz sıcaklarında tüketilen besinler, sıcaklarla beraber hareketin de azalmasıyla vücudumuza kilo olarak dönüş yapıyor. Konuyla alakalı açıklama yapan Fit İzmir Beslenme ve Diyet Danışmalığı kurucularından Melike Aykol Özkan, 'Yaz aylarında su kaybımız çok fazla olmakta. Dolayısıyla ilk olarak su tüketimimize dikkat etmemiz gerekmekte. Günde 2.5 litre su tüketimini ihmal etmemeliyiz. Çay, kahve tüketimine yaz aylarında çok dikkat etmeliyiz. Hem sıcak hem de kafeinli içeceklerle beraber kalp atım hızı artarken vücuttaki su kaybına da sebebiyet veriyor. Genelde danışanlarımın kafeini arttırdıkların da sıvı tüketimini de arttırması gerektiğini söylüyorum. Özellikle her bardak kahve için ekstra bir bardak su kuralı koyuyorum' dedi.

'Akdeniz tarzı beslenme, yaşam stiliniz olsun'

Özkan, yoğun yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durulması gerektiğine vurgu yaparak, 'Kızartılmış ve kavrulmuş ürünlerden kesinlikle uzak durmalıyız. Yaz dönemi boyunca bu yöntemlerle pişirilen besinler, vücuda ağırlık bindirmekte. Daha hafif tencere yemeklerini tercih ederek çok daha sağlıklı beslenmek mümkün olacaktır. Bununla beraber yazın vazgeçilmezi karpuzun yüzde 95'i sudan oluşmakta. Dolayısıyla tam bir yaz meyvesi olmakla beraber tüketilmesi de çok uygun bir meyve. Bir porsiyon meyve yerine 250 gram karpuz tüketmemiz mümkün. Karpuz, hem doyurucu hem de serinletici bir meyve olmakla beraber tek başına tüketildiğinde şekerli bir gıda olduğundan bir sonraki öğüne dek bizi acıktırabilir. Bunu engelleyebilmek adına yanına protein içeren bir ürün koymamız gerekiyor. Dolayısıyla yaz aylarının en sevilen üçlüsü karpuz, peynir, ekmek ile bir öğün geçirebilirsiniz. Yaz sebzeleri çok güzel. Mutlaka bir öğünde protein tüketildiyse diğer öğünde sebze tüketilmesini öneriyorum. Akdeniz tarzı bir beslenmeyle devam etmek en doğrusu' şeklinde konuştu.

Öğün ile uyku arası iki saat olmalı

Yaz dönemlerinde öğünlerin atlanması durumunda da sağlıklı beslenmenin mümkün olabileceğini kaydeden Özkan, 'Geç kalktığınız dönemlerde zengin bir kahvaltı sonrasında birkaç saat ile ara öğün yapabilir, ardından akşam yemeği yiyebilirsiniz. Akşam yemeğinizi 19.00, 20.00 veya bazen daha geç saatlerde tüketmeniz durumunda yemek yedikten iki saat sonra uyku moduna geçmeniz yeterlidir. Bu da midenin rahatlaması için çok değerli. Örneğin, saat 20.00'de akşam yemeği yediniz, ardından 22.00'de ara öğüne yer verip 00.00'da uyursanız hiçbir sıkıntı olmaz. Bununla beraber tek tip diyet listeleri iyi değildir, sürdürülebilir de değildir.

Her zaman Akdeniz tarzı renkli besinlerle masalarınızı süsleyebilmelisiniz. Yaz dönemlerinde bitki çayları da kullanabiliriz. Bitki çayları, ödem attırıcı özelliğiyle beraber metabolizmayı da hızlandırır. Yeşil çayları bu sıcaklarda soğuk olarak tüketmek çok daha serinletici olacaktır. İki bardak yeşil çayı üç dakika kadar demledikten sonra bardağın içine yeşil çayı koyarak üzerine yaklaşık 90 santigrat arasında su ekleyebilirsiniz. Bu kapsamda kaynayan suyu biraz bekletirseniz bu dereceye ulaşmanız mümkün. Soğuduktan sonra içerisine nane yaprağı ve sevdiğiniz meyveleri de ekleyebilirsiniz. Maden suyu ve buzda koyarsanız yaz dönemi için çok daha güzel olur' ifadelerini kullandı.

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme