Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü patates üreticileriyle buluştu

Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından dün kutlanan Dünya Tarla Günü kapsamında Şehit Ali Dereli mevkiinde bulunan...

Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından dün kutlanan Dünya Tarla Günü kapsamında Şehit Ali Dereli mevkiinde bulunan patates tarlasında üreticiler ile müdürlüğün yöneticileri bir araya geldi.

Etkinlikte konuşan Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemiş Patatesi'nin Ödemiş'in en kıymetli geçim kaynaklarından biri olduğuna vurgu yaparak, 'Bu sene ilkbahar patatesinde yaklaşık 45 bin dekar ekilişimiz var. Bu 45 bin dekarın karşılığında da yaklaşık 180 bin ton üretimimiz var. Bu üretimin yarıdan fazlasını hasat ettik. Ödemiş, coğrafi olarak tarımsal anlamda mükemmel bir yer. Şu anda da Gölcük Mahallesi ile Bozdağ Mahallesi'ndeki patates tarlalarımızda da ekimlerimizi bitirdik. Bunların da Eylül sonu, Ekim başı gibi hasadını yapmış olacağız.

Ödemişli olarak gururla söylememiz gereken bir şey de var ki Ödemiş Patatesi, 2001 yılından beri Ödemiş Ticaret Borsası'nın uğraşlarıyla coğrafi işaret olarak tescillenmiş bir patatestir. Bunun kontrolleri de hem borsamız hem de ilçe müdürlüğümüz tarafından ara ara sağlanmaktadır. Coğrafi işaret almak, kolay bir şey değil. Türkiye'de de coğrafi işarete sahip iki patates var. Biri Bolu'da, biri bizde. Bunun gururunu da Ödemişli olarak taşımamız lazım' dedi.

'Ürünümüzün reklamını biz yapacağız'

Altıntaş, bir ürünün coğrafi işaret ile tescillenmesinin kendine has özelliklere sahip olmasıyla mümkün olabileceğinin de altını çizerek, 'Rastgele coğrafi işaret almak mümkün değil. Bu konuda da kurumum ve şahsım adına Ödemiş Ticaret Borsası'na teşekkürü borç bilirim ancak üzücüdür ki bugüne kadar da bu durum, kurumlar ya da kişiler tarafından çok da telaffuz edilmedi. Etmemiz lazım. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, ürünümüz varsa ürünümüzün reklamını biz yapacağız. Ürünümüzü önce biz tüketeceğiz. Ürünümüzün reklamını biz yapmazsak, ürünümüzü biz tüketmezsek dışarıdakiler zaten hiçbir şey yapmaz. Bu konularda da dikkatli olmamız lazım.

Öte yandan koronavirüs salgını nedeniyle sıkıntılar yaşadık. Yavaş yavaş bu sürecin içinden de çıkıyoruz. Lokantalarımıza gittiğimizde 'Ben patates yemeği istiyorum', 'Patates salatası istiyorum', 'Patates kızartması istiyorum' dememizde fayda var diye düşünüyorum' şeklinde konuştu.

'Şu anda dünyada patates fazlası var'

Ödemiş Patatesi'nin para edip etmeyeceği konusuna da açıklık getiren Müdür Altıntaş, şunları söyledi: 'Şu an toprak altı fiyat, 70-80 kuruş civarında. Patates, Nisan'ın sonu itibariyle iki liranın üzerinden satışa başladı. 10 Mayıs tarihinde de Adana ile çakıştık. Yıllardır Adana önce gelirdi, sonrasında ise biz gelirdik. Adana'da sel oldu, patatesler hasar gördü ve Adana, patates üretimini yeniledi.  Bunun sonrasında da 10 Mayıs itibariyle hem Adana'nın patatesi hem Ödemiş'in patatesi aynı anda piyasaya çıktı.

15 Mart itibariyle koronavirüs sürecine girdik. Bu sürecin hemen sonrasında devletin yemekhaneleri kapandı. Yurtlar, oteller, lokantalar kapandı. Yani mutfakta pişen patatesin tüketimini sağlanacağı her yer kapandı. Korona sürecinde hangimiz patates tükettik? Lokantaların servise açılmasının ardından üç şey çok talep gördü: Pizza, pide, köfte. Patates, yine talep görmedi. Bu dönemde bakanlık olarak ihracatı açtık fakat dünyayı saran bu hastalık nedeniyle bu durum da sekte gördü.

Şu anda dünyada patates fazlası var. Türkiye'de de ister istemez patates fazlası oldu. Burada kıssadan hisse söyleyeceğim şey şudur: Biz, dönümden ne kadar fazla ürün alabiliriz? Bu ürünü pazarlamada neler yapabiliriz? Bakanlığımız, şu an Dijital Pazar'ı açtı. Dijital Pazar, üreticinin ve tüketicinin buluşacağı elektronik ortam anlamına geliyor. Üretici, burada patatesini ürettiyse -ki ektikten sonra müracaat edebilir- Dijital Pazar'dan yararlanabilir. Artık pazarlamanın farklı bir yoluna doğru evrilmeye başladık. Bunu sadece patates olarak düşünmeyin. Bu; kiraz, erik, süt ve diğer tarımsal ürünler için de geçerli. Ürünlerimizi dünyaya tanıtmak, alıcılarla buluşturmak, artık çok daha kolay.'

'Fiyatlar düşük olduğu için kazançlarımız da düşük oldu'

Patates üreticisi İsa Çay ise, 'Üretim sezonunda çetin bir yıl yaşadık. Fiyatlarda değişiklik çok oldu. Başta kiloda 3 liraları gördük. Ardından 30-40 kuruşlara düştü. Arkasından 1 lira civarına yükseldi. Sonrasında tekrardan düşüş yaşadık. Böyle bir yılda üretim yapmaya çalışıyoruz. Verimlilik açısından baktığımızda bu yıl sertifikalı tohumda olması nedeniyle çeşitliliğimiz de bol oldu. Fiyatlar toprak altı bir lira seviyesinde gitmiş olsaydı güzel paralar kazanacaktık ancak fiyatlar düşük olduğu için kazançlarımız da düşük oldu. Umuyorum ki önümüzdeki sezon çok daha güzel olacak' dedi.

Firma yetkilisi Necmi İnan ise şunları belirtti: 'Yaklaşık 30 yıldır Ödemişli patates üreticileriyle çalışıyorum. Bizim amacımız, yeni ve kaliteli çeşitler geliştirmek. Parmak patates, cips patates talebi olan ve sektörde büyük olan kuruluşlara tohumluk patates veriyoruz. Bunun yanı sıra yemeklik patates üretiminde de düşük maliyetle verimi yüksek tutmak adına çaba veriyoruz.'

Konuşmaların ardından geliştirilen yeni patatesler incelenerek tarlada patates toplandı.

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme