Ödemiş Birgi'nin İpekçi Kadını: Gülfer Keskin'in İlham Veren Serüveni
Birgi Mahallesi'nde yaşayan emekli öğretmen Gülfer Keskin, matematik öğretmenliği kariyerinin ardından kendisini ipekçiliğe adayan bir girişimci.
Çocukluk yıllarından ilham alarak başladığı bu yolculukta, hem Türkiye'de hem yurt dışında ipek ürünleriyle tanınır hale gelen Keskin, kadın emeğini ve ipekçilik kültürünü yaşatma gayretiyle dikkat çekiyor. Kendi atölyesinde ipekleri kaynatıp boyayan ve satışa sunan Keskin, üretimde kaliteyi ön planda tutarak bu kadim sanatı geleceğe taşıyor.
TV9 İzmir mikrofonlarına konuşan Gülfer Keskin, hikayesini şu sözlerle paylaştı:
“Hoş geldiniz. Ayaklarınıza sağlık. Gülfer Keskin. Emekli öğretmenim. Matematik öğretmeniydim. Endüstri meslekten emekli oldum, ama emekli olmadan önce birtakım faaliyetler yapıyordum. Sanıyorum onun için geldiniz. Birgi'de yaşıyorum. Birgi bir cennet tabii, bu işleri yapmak için.
Ödemiş doğumluyum. Doğma büyüğüm Ödemişli'yim. Ödemiş'in yerlisiyim. Çocukluğumda annem ipek böceği yetiştirirdi. Hatta benim çarşaflarım, kullandığım bir sürü şey var. Annemin yetiştirdiği ipeklerden, ipek böceklerinden çekilmiş, ipeklerle dokunmuş. Onları kullanıyorum hâlâ. ‘Niye yapılmıyor?' diye araştırdığımda öyle başladı benim serüvenim.
Koza Birlik ile iletişim kurdum. Onlar geldi, burada biz çalışmalara başladık. Birgi'de ilk. O zaman burası belediyelikti. Ev ev dolaştık. İpek böcekçiliği, yetiştiriciliği yapılsın diye epey çaba sarf ettik. Bu bölgede yirmi bin civarında dut ağacı diktik. Kadın kooperatifi kurduk. 2009'da Sabancı Vakfı'ndan hibe aldık. Dokuma atölyesi kurduk. Kadınlarla çalıştık, ipek ipliği elde ettik. Boyama konusunda araştırmalar yaptım. Hâlâ karamürver gibi doğal yöntemlerle boyamalar yapıyorum.
Amerika'ya da bir ürün gönderdik. Londra'da moda tasarımı okuyan bir genç, ürünlerimle tanıştı. Beraber çalıştık. Yurt dışında talep var. Türkiye'de de bireysel satış yapıyorum. İstanbul'da hiç tanımadığım bir insan, ‘İpek boyuyormuşsunuz, sizi buldum' dedi. Üç yıldır ona düzenli olarak ürün gönderiyorum.
İpek doğru bir ürün. Biz naylona alıştırılmışız ama ipekçilik kültürü kaybolmamalı. Küçük Menderes havzası, Anadolu ve Türkiye ipek yetiştiriciliği için çok önemli bir bölge. Kadın emeğiyle ipekçilik devam etmeli.”