NOEL PAZARI

Sevgili okurlarım geçen hafta malumunuz -10 Aralık- İnsan hakları yurdun dört bir yanında konuşuldu. Gerçekten insan...

Sevgili okurlarım; geçen hafta malumunuz -10 Aralık- İnsan hakları yurdun dört bir yanında konuşuldu. Gerçekten insan olmanın kıymetinin bilincinde miyiz; diye düşünmeden edemiyorum. Haklarımızın bilincinde olmak kadar da önemli olan tekmül eden varlık olduğumuzun farkında mıyız acaba?

Tam da böylesi kıymetli bir günde Antalya'nın dünyaya açılan kültür penceresi olan ilçesi Alanya'da Noel Pazarı vardı. Pek çok ülkeden pazara katılım olduğunu aylar öncesinden biliyoruz. Bu sene 9.su kutlanan pazarda elde edilen gelirin hepsi engelliler için bağışlanacak.

Bu pazarı önemsiyorum; çünkü inanç farklı, lisan farklı renk farklı olmasına karşın demoğulları Havvakızları insankardeşi olarak bir araya gelebiliyor. Yoğunluk muhteşemdi.

Türk – Alman Dostluğu için çırpınan kültür elçilerimiz Berkan Ulusal ve Fatma Sema Özsüer hanımefendilerin emekleri çok büyük…

Kilise Birliği mensupları da Noel Pazarı'na iştirak ediyor.

Zaman içerisinde pek çok pastör –çoban- ile tanışma fırsatım oldu. Ne demek pastör-çoban derseniz; bizdeki müftü ya da imam muadili diyebiliriz. Yazarınız olarak pek çok ayine katılmış bulunuyorum. Bazı sözlerimde yazılarımda İncil'den ve Kitab-ı Mukaddes'ten alıntılar yaptığım zaman ne yazık ki bazı arkadaşlar tarafından yadırganıyorum. Oysaki vakit namazını eda edebilmenin yaz sıcağında bir ağaç altında serinlemek kadar huzur verici olduğunu da defaatle belirtmiş bir kardeşiniz olarak bu türden dışlanmalara anlam veremiyorum. Kendi değerlerimize bağlı olalım, sahip çıkalım; ama başka dillere, inançlara, kültürlere de kapımızı açalım, olmaz mı? Çok mu zor, ne dersiniz?

Alman Anayasası'nın ilk maddesinde yer alan insanın değeri her şeyden üstündür; ibaresini okuduğumda ister istemez hayran kaldım. Bir devlet düşünün ki anayasasının ilk maddesi ilk ilkesi insanın değeri olsun.

Alman dostluğunu, Hristiyanlar ile kurulan gönül köprüsünü çok kıymetli buluyorum. Noel pazarını sadece yabancıların bizden olmayanların eğlence kültürü olarak görmüyorum. Olayları yüzeysel olarak değil; daha geniş ve derin pencereden değerlendirmeye çabalıyorum.

Harmoni-e Dergisi'nin hizmetleri de bir o kadar önemli; farklı kültürler ile olan ilişkilerimiz turizm ve değerler kültürümüz için çok değerli atılımlara imza atacaktır.

Globalleşme sürecinde inanılmaz derecede küçük bir köy haline gelen sonlu dünyamızın fani canlıları olarak Allasan nedir ki bizleri birbirimize düşman eden?

Noel Pazarı ile elde edilen gelirin, ihtiyaç sahipleri ile paylaşılacak olması gerçeği, aslında insanlık makamında bireysel benlikten çıkıp bende olabilmeye talip olmaktır. Tasavvuf ile haşir neşir olanlar bu ifademi çok daha iyi anlayacak. İnsanın şahsiyeti, değeri, özü; şeklin önüne geçmiyorsa daha çok yol almamız gerekiyor.

Alanya nam-ı diğer Alaiye kozmopolit, evrensel yapısıyla her bir sakinini dünya vatandaşı olma yolunda hazırlar; işte Noel Pazarı bunun anlamlı bir örneğidir. 'Gelin kardeş olalım ' çağrısının ete kemiğe bürünmüş halidir. Noel Pazarı kapsamında kültürlerarası köprüler inşa eden dostluk elini uzatan barış çağrıları yapan emek veren herkese teşekkürler…

Sözlerimi gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin nasihati ile cem edeyim: ' Nereye gidiyorsunuz ey insanlık; kardeş olunuz; birbirinizi seviniz…'

Bakmadan Geçme