NOEL – NOEL BABA- YENİ YIL

'Hey! Barmen bana bir bira yanımdaki fıstığa bir tekila limon da tıraş olsun. Keyfimiz gıcır olsun...

'Hey! Barmen bana bir bira yanımdaki fıstığa bir tekila limon da tıraş olsun.

Keyfimiz gıcır olsun diyen arkadaşlarımızın yeni yıl çılgınlıklarının Noel ile Noel Baba ile bir ilişkisi var mı diye beni bir merak aldı; Hıristiyan leminden ve Kitab-ı Mukaddes Tetkikçileri olarak bilinip daha sonradan Yehova'nın Şahitleri olarak ad alan birkaç arkadaş ile hasbihal edip kendilerine sorular sordum.

Bu sohbetim sırasında aslında Noel kutlamaları diye bir eğlencenin doğru olmadığını; çünkü Noel olarak anılan 24 Aralık gününün İsa Mesih'in doğum günü olduğunu öğrendim. İncil'de ya da diğer kutsal kitaplarda bugüne özel eğlencelerin yapılması diye bir bilgiye rastlamıyoruz. Tanrı der ki : 'Tanrının sevgisini ve bağışlayıcılığını örnek alarak yaşarsanız, büyük yarar görürsünüz.'( Koloseliler 3:13)

Matta İncil'inde Dağdaki Vaazı doğru anlamamızı söyleyen Leman Hanım, iç odamıza çekilip Tanrıya dua etmemiz gerekliliğini uzunca anlatıyor. Bu tür ritüeller, Noel kapsamında olacak şeylerdenmiş.

İlk Hıristiyanlar olarak kendilerini tanıtan Yehova'nın Şahitleri gibi kilise mensubu Hıristiyan dostum Tezcan Bey de çılgınca eğlencelerin İncil'de yer almadığını belirtmesi üzerine yeni bir seneye adım atmanın bazıları tarafından eğlence kültürüne dönüştürüldüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Noel kutlamasından ilk söz eden kaynak, 336 yılına ait Roma takvimi Filocalus'un takvimidir. Noel kutlamalarının kaynağı kilise değildir, eski ahit olarak bilinen Tevrat, Zebur değildir. Aynı zamanda da yeni ahit olarak bilinen İncil de değildir.

Peki, o halde yahu kimdir bu Noel Baba diyecek olan meraklı okurlarımıza şunu söyleyelim ki; Noel Baba lakaplı kişi Nicholaos aslında bir Hıristiyan azizidir. İkonalarda sembol olarak yer alan Aziz Nicholaos, ülkemizin Akdeniz kıyılarında Lykia kenti Patara'da doğmuş olup çocukluğunda bile önemli vazifeler sorumluluklar üstlenmiş bir bilgedir. Çok zengin bir aileye mensup olması ve dini değerlerinin misyonu ile pek çok yardıma ihtiyacı olana el uzatması onun kısa zaman içerisinde aziz olarak anılmasına vesile olmuştur. 6 aralık 343 yılında vefat edinceye kadar evlerinin kapılarına hediyeler bırakan, ihtiyaç sahiplerine yardım eden Nicholaos kısaca Noel Baba hacı olmak için Kudüs'e de yolculuk yapmıştır. Kendi inancının hacısı olan Nicholaos'a ait olduğu sanılan kemiğin bugün halen Antalya Müzesi'nde olduğunu biliyor muydunuz sevgili okur? Noel ve Noel Babayı yakından tanırken bazı önyargılarım olduğu için kendime kızdım. Derviş Yunus Emre'nin dediği gibi, yetmiş iki millete bir göz ile bakabiliyor muyuz, ayrıştırmadan kutuplaştırmadan inançlarımıza kin bulaştırmadan…

Yeni yıl, bir seneye vedadan diğer bir seneyi umutla karşılamaktan başka nedir ki?( Ürünlere gelen devasa, ücretlere gelen minicik zamlar dışında )

Hangi milletten, hangi inançtan olursak olalım umarım 2019 yılında çok daha mutlu oluruz; bu dünya hepimize bir emanet değil mi?

'Bütün dünya buna inansa hayat bayram olsa…'

Savaşlar, kavgalar, kırgınlıklar son bulsa… Hayat gerçekten bir tiyatro, bu tiyatroda nice yıllar gelip geçti, bir zamanlar hit olmuş Beyaz Kelebekler müzik grubunun söylediği ' Neler Oluyor Hayatta ' şarkısında olduğu gibi sabah olup uyanınca her şey aynı kalsa…

Ülkemde çiftçilerimizin yüzünde güller açsın, öğretmenlerimiz kadrolu ücretli, sözleşmeli diye kategorize edilip dışlanmasın, daha fazla demokrasi ve hukuk olsun KHK'lara ihtiyaç duyulmasın, mahzunlar hak ettikleri özgürlüğe kavuşsun diye dileklerimi gönlümde sıralarken; iki günde bir şehitlerine ağlayan bir toplum olduğumuz için yeni yıl akşamı fazla zurna olmayalım, eğlenip tepinirken de fazla çalkalamamaya dikkat edelim diye önce kendi nefsime sonra pek muhterem sizin nefislerinize ihtarlarda bulunuyorum, iyi ediyor muyum; hımmm?

Bakmadan Geçme