NAR DANESİ, YÖRENİN ÜNLÜ LEZZETİ İÇİN KOLLARI SIVADI

 OSMANLI MUTFAĞINDAN GÜNÜMÜZE MİRAS BİRGİ NARI Türkiye&rsquonin 100 mimari şaheserinden biri kabul edilen Birgi&rsquodeki Çakırağa Konağı&rsquonın...

 OSMANLI MUTFAĞINDAN GÜNÜMÜZE MİRAS BİRGİ NARI

Türkiye'nin 100 mimari şaheserinden biri kabul edilen Birgi'deki Çakırağa Konağı'nın hemen yanında yer alan Nar Danesi Kafeterya, narda hasat devam ederken bir zamanlar Osmanlı saraylarına kadar ulaştırılan Birgi'nin nar suyu için kolları sıvadı.

Tarih ve doğa kokan atmosferiyle Birgi'de otantik bir ortam sunan Nar Danesi Kafeterya'nın en çok talep gören lezzeti olan nar suyu için yeni sezon başladı. Küçük Menderes havzasındaki nar hasadı sürerken Birgili hanımlar Çakırağa Sokak'ta nar suyu için leğenleri doldurdu. Doğal yöntemlerle hazırlanan nar suyunun sezon boyunca Nar Danesi'ne gelen konuklara ikram edilebilmesi için soğuk hava deposu oluşturuldu.

Birgi ve çevresinde yetişen narın bir dönem Osmanlı sarayının tek tercihi olduğuna vurgu yapan Nar Danesi Kafeterya işletmecisi Yaşar Günaydın, Nar Danesi ve Birgi'de son dönemde bolca rağbet gören nar suyunun öyküsünü paylaştı.

 'NAR, BİRGİ İÇİN DAHA DA ANLAMLI'

Günaydın, 'Birgi'yle tanışalı yaklaşık 6 yıl oldu. O gün bugündür Birgi'yi tanımaya devam ediyorum, hatta hala beni şaşırtmaya devam ediyor Birgi. Bu ne zenginlik. Bir ara kapılarını incelerken anahtarlıklarındaki nar figürleri dikkatimi çekmişti önce, herhalde sadece evler bereketle dolsun diyedir diye düşündüm. Ulu Cami'nin girişindeki nar figürleri, evlerin duvarlarındaki nar figürleri gibi Birgi'de narla başka yerlerde de karılaşınca Birgi için narın herhangi bir yerdekinden daha anlamlı bir meyve olduğuna karar verdim. En sonunda aradığım ipucuyla Osmanlı Sarayı'nda yemek kültürüyle ilgili bir kitapta karşılaştım: Osmanlı Sarayı Birgi narı kullanıyormuş. Yani Birgi narı sadece Birgi için değil, imparatorluk çapında önemliymiş. Tam da 2 yıl önce yeni meknım için bir lokomotif arayışında iken harika bir buluş oldu bu benim için. Aslında 4 – 5 yıldır Tarihi Meydan Kahvesi'nde Fethiye taraflarında öğrendiğim geleneksel yöntemlerle hazırladığımız nar suyunu ikram ediyorduk zaten.

Sıra reklamcı kimliğime yakışır bir şekilde yeni meknım için isim arayışına gelmişti, tüm bu nara dair örendiklerimden başka bir gün Bedia Akartürk'ün sesinden 'Nar danesi' türküsünü de dinleyince tamam dedim; aradığım ismi bulmuştum.

 'BAŞKA ŞEHİRLERDEN NAR SUYU İÇMEYE GELİYORLAR'

Şu an başka şehirlerden nar suyu içmeye gelenler bile var meknımıza. Yıllar içinde nar suyunu daha pratik yolla elde etmenin yollarını da deneyimledim. Şu an geldiğim noktada geleneksel yöntemlerin en iyi tada ulaşmada en başarılısı olduğunu fark ettik. Her sene kapasitemizi daha da arttırdık, öyle ki artık derin donduruculara yatırım yamaktan vazgeçip, küçük çaplı bir soğuk hava deposu da yaptık.

Yöresellik mottomuzla birlikte tamamen Birgi ve civar yerleşimlerden topladığımız narları geleneksel yöntemlerle Birgili kadınlarla sıkarak nefis nar suyunu konuklarımıza ikram ediyoruz. Bu arada saklamakta üretmek kadar nemli bir konu; bilimsel veriler ışığında hareket ediyoruz (-18 derecede saklıyoruz' diye konuştu.

Başar Uçar

 

 

Bakmadan Geçme