Nar
Nargiller familyasından, Akdeniz bölgesinden Japonya'ya kadar yabani olarak yetişen, canlı kırmızı çiçekli, dört köşe dallı, hafifçe...
Nargiller familyasından, Akdeniz bölgesinden Japonya'ya kadar yabani olarak yetişen, canlı kırmızı çiçekli, dört köşe dallı, hafifçe dikenli bir ağaççıktır. Yaprak kenarı ve sapı kırmızımtıraktır. Çiçekleri parlak kırmızıdır. Meyvesi; portakal büyüklüğünde, esmer kırmızı renkli, çok tohumludur. Yenen kısmı, tohumlarının etli ve bol usareli kısmıdır.
Ağacın gövde, kök ve dal kabukları; nişasta, mannit, reçineli maddeler, asidler, tanen, punicin ve alkaloidler taşır. Nar kabuğundan yapılan ilaçlar, tenya düşürmek için kullanılır.
Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine faydalıdır. Şerit düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Zayıflara faydalıdır. Mide ve bağırsak hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve hamileler fazla yememelidir.