Mustafa Ayşe Yanbastı Ortaokulu'ndan doğa dostu proje

Ödemiş Mustafa Ayşe Yanbastı Ortaokulu yönetimi, Enerji Verimliliği Haftası’nın kutlandığı günlerde, güneş enerji sistemi kaynaklı solar...

Ödemiş Mustafa Ayşe Yanbastı Ortaokulu yönetimi, Enerji Verimliliği Haftası'nın kutlandığı günlerde, güneş enerji sistemi kaynaklı solar led armatürlerden elde ettiği enerji ile, okulun 3500 metrekarelik bahçe aydınlatması için gerekli enerjiyi kendisi üretiyor. Geçtiğimiz eylül ayından itibaren okulun gece aydınlatması, yatırımını velilerin sağladığı güneş enerji sistemi kaynaklı solar led armatürlerle sağlandı. Okulun 3 bin 500 metrekarelik bahçe alanı, bu yeni sistemle aydınlatıldı. Öğretmenlerin, velilerin ve yerel esnafın destek olduğu projeyle; okulun çeşitli yerlerine 10 bin lira maliyetle değişik ebatlarda 9 led armatür yerleştirildi. Gün batımından doğumuna kadar bahçe aydınlatılması için günlük enerji tüketiminin yaklaşık 102.60 W olduğu belirtildi. Ortalama olarak yıllık tüketim ise, 3 bin 696 KW olacağı kaydedildi. Yılda yaklaşık 5 bin lira enerji tasarrufu sağlayacak okul yönetimi, şimdi de çatıya güneş enerji santralı kurarak okul elektriğini buradan sağlayıp devlete yük olmamayı hedefliyor.

Okul Müdürü Ahmet Semerci okulun uyguladığı projeyle ilgili, 'İşin en güzel yanı bahçe aydınlatma projesini gören velilerimizden bazıları ev, dam ve bahçe aydınlatmalarında bu sistemi kullanarak okulun bu konuda da öncü olmasından dolayı memnun olduklarını dile getirdi. Hatta projenin etüdü için gelen yetkili kişi 'keşke tüm okullarımızın bahçeleri bu şekilde aydınlatılsa, faturalar rahatlar' diye okul yönetimini takdir etmesi, okul yetkililerini sevindirmiştir. Doğaya olan saygımızı doğaya katkımızla gerçekleştiriyoruz' ifadelerini kullandı.

Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü ise konuyla ilgili şunları kaydetti, 'İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Dr. Murat Mücahit Yentür ise, yaşanabilir ve yaşam kalitesinin yüksek olduğu bir dünya oluşturabilmek, temiz enerji ve sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı yüksek bireyler yetiştirmek üzere okullarda gerçekleştirilen çalışmaları desteklediklerini belirtti.

Bu güzel projeyle ekonomik tasarruf ve toplumsal fayda sağlayan okul yönetimimizi tebrik ederiz. Projeye destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz'.

Seher Göçen

Bakmadan Geçme