'Muhtarlık demokrasinin temel taşıdır'
Muhtarlar Günü nedeniyle Ödemiş Hükümet Meydanı'nda gerçekleştirilen törende ilçenin 99 mahalle muhtarı bir araya geldi. Muhtarlar...
Muhtarlar Günü nedeniyle Ödemiş Hükümet Meydanı'nda gerçekleştirilen törende ilçenin 99 mahalle muhtarı bir araya geldi. Muhtarlar Derneği'ne ait çelengin Atatürk Anıtı'na bırakılmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma, Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran tarafından yapıldı. Savuran, muhtarlık müessesesinin kuruluş gününün 19 Ekim olduğunu vurgulayarak, 'Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi, köy ve mahalle yönetimleridir. Nasıl ki siyasi partilerimiz, demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi muhtar da demokrasinin temel taşıdır' şeklinde konuştu.
Savuran, muhtarlık müessesinin 188 yıllık bir tarihe sahip olduğunu ifade ederek, 'Bugün bakıldığında 93 yıllık köy kanunu ve 73 yıllık mahalle kanunu ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan bir muhtarlık müessesi görüyoruz. Yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü ancak hizmet edilebilirliğin her geçen gün daha da daraltıldığı görülmektedir. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehirler içinde mahallelerin ve yöneticilerin çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir. Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri, hizmet bütünlüğü açısından birbirine entegre edilerek kamu hizmetlerinin idari ve mali özerklikleri içinde sunulması sağlanmalıdır' ifadelerini kullandı.
'Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalı'
Savuran, 'Belediye Meclisi kararlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesi, meclis gündeminin önceden mahalle halkına duyurulması ve sakinlerin toplantıları izlemeye davet edilmesi, kent yönetimine ve yaşamına bilinçli katılım imkanı sağlayabilir. Mahallenin merkezi ve yerel işlevleri birlikte yürüten özgün konumunu sürdürmesi öngörülmelidir. Mahalle, politik temsiliyete dayalı bir yönetim yapısı içinde değil, ortak yaşam algısının, bir arada yaşamanın gerektirdiği öz saygı, hak ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesine dönük bir kamusal alan olarak yapılandırılmalıdır. Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların bu özel gününde kısa da olsa bazı sorunlara değinmek gerektiği düşüncesindeyim. Muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. Muhtarların mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. Nüfus hizmetleri kanununda değişiklikler yapılarak, Muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır. Köy ve mahalle kanunun yenilenmelidir. Muhtarların sağlıklı örgütlü bir yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlık Birliği kurulmalıdır' dedi.
'Seçmen yakın hissetmektedir'
Muhtarlığın yerel idareyi temsil eden kurumlar arasında siyasal barış sağlayan tek müessese olduğunu dile getiren Savuran, sözlerine şu şekilde son verdi: 'Seçmen, muhtarın 24 saat kapısını çalabileceği, siyasal değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima daha yakın hissetmektedir. Keza muhtarlık, bize göre dünyada örneği olmayan, en önemli işlevi de genel/yerel idare arasındaki iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Bu duygu ve düşüncelerle bu müessesede görev yapmış arkadaşlarımı sevgiyle, bugün aramızda olmayan, bu müesseseye hizmet etmiş ve ebediyete göç eden muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum. Tüm Muhtarlarımızın günü kutlu olsun.'
Ece Köseoğlu