Muhtarlarımız

Muhtarlar Günü, 19 Ekim'de Hükümet Konağı önünde yapılan kalabalık bir törenle ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törene...

Muhtarlar Günü, 19 Ekim'de Hükümet Konağı önünde yapılan kalabalık bir törenle ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törene muhtarlar, protokol ve çok sayıda sivil vatandaş katıldı.

Köylerde ve mahallelerde devletimizin gözü, kulağı, vatandaşlarımızın en küçük sorununda bile çaldığı ilk kapı olan muhtarlar, kendi olanakları ile sorunları çözebiliyorlarsa çözerler. Çözemiyorlarsa da yetkili organlara sorunu iletip çözümüne yardımcı olurlar.

Köylere veya mahalleleri ziyaret eden her politikacı, 'Yerel yönetimler ve muhtarlar, demokrasinin beşiğidir' diye söze başlarlar Zira çağdaş demokrasilerin temeli 'katılımcılığın' en güzel örneği, yerel yönetimler ve muhtarlardır.

Muhtarlar, köyün veya mahallelerin doğrudan seçilmiş temsilcileri olduğu gibi; merkezi idare dediğimiz bakanlıkların ve onların illerdeki, ilçelerdeki müdürlüklerinin de temsilcisidirler.

Temelleri, Osmanlı dönemine dayanır. 1864 yılında çıkarılan bir vilayet nizamnamesi ile muhtarların devletin çıkardığı yasaların halka duyurulmasında, tebligatların iletilmesinde ve vergi toplamada devlete yardımcı olmaları istenmiştir. Bu açıdan bakıldığında da muhtarlıkların devletin taşradaki bir parçası oldukları tartışmasızdır.

Ancak aradan geçen zamanda maalesef muhtarlarımız üvey evlat muamelesi görmüş, devlet işlerine yardımcı oldukları halde devlet memuru gibi düşünülmemişlerdir. Son yıllara kadar insanca yaşayacak bir ücret almadıkları gibi, kendi sosyal güvenlik primlerini bile kendileri yatırmışlardır.

Halen muhtarlarımızın çözülmesi gereken sorunları bulunmaktadır. Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı Sayın Nihat Savuran, törende yaptığı güzel ve özlü konuşmasında; 'Yerel yönetimlerin en küçük birimi, köy ve mahalle yönetimleridir. Nasıl ki siyasi partilerimiz, anayasamıza göre demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimi ile muhtar da demokrasinin temel taşıdır. Muhtarlık seçimlerinde adaylık usulü getirilmeli, muhtarlar mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılmalı, muhtarlara burada oy hakkı verilmeli, Köy ve Mahalle Kanunu günün koşullarına göre yeniden düzenlenmeli, muhtarların sağlıklı bir örgüt yapısına kavuşması için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalı' demiştir.

Muhtarlarımıza verilen görevlere baktığımızda işlerinin çok ağır olduğunu görünmektedir. Köye giden devlet yetkilileri, icra memurları, mahkeme heyetleri önce muhtarları ararlar. Onlara yer göstermek, hatta misafir etmek muhtarın görevidir. Tüm tebligatların ulaştırılması, seçim zamanı seçim listelerinin asılması, seçmen kartlarının dağıtılması, Yeşil Kart almak isteyen yaşlı, sakat ve muhtaç kişilerin tespit edilmesi, salgın, bulaşıcı hastalıkların ve şüpheli kişilerin yetkili makamlara bildirilmesi, her konuda ilmühaber düzenlenmesi muhtarların görevlerinden bazılarıdır.

Bu kadar sorumluluk ve iş yüklediğimiz muhtarlarımızın yaşam koşulları düzeltilmeli, görevlerini daha iyi ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmeleri için istedikleri yetkiler verilmeli, gerekli düzenlemeler bir an önce gerçekleştirilmelidir. Tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü tekrar kutluyor, kendilerine bu zor görevlerinde başarılar diliyorum.

Bakmadan Geçme