Müfredat güncelleme lansmanında ‘aranılan işgücünü eğitmek’ üstüne konuşuldu
Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre işbirliği kapsamında İhracata Yönelik Devlet Destekleri ile Dahilde İlerleme Rejimi konularını içeren...
Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre işbirliği kapsamında İhracata Yönelik Devlet Destekleri ile Dahilde İlerleme Rejimi konularını içeren derslerin müfredata eklenmesi ile ilgili 15 Haziran Perşembe günü Ege İhracatçı Birlikleri GİK Toplantı Salonunda bir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Tanıtım töreninde nitelikli ara eleman sıkıntısının giderilmesinin altı çizildi.
İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde 2023-2024 öğretim yılında Ticaret Bakanlığı tarafından verilen İhracata Yönelik Devlet Destekleri ile Dahilde İleme Rejimi konularını içeren dersler müfredata eklendi. Bu derslerde, şirketlerin ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazandırılması, tasarım ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, ürünlerinin yurt dışında tanıtımı, pazarlanması, tutundurulması , markalaşması ve ihracatın sürdürülebilir artışına katkı sağlayan devlet desteklerinin mevzuatı, şirketlerin bu desteklere nasıl başvuracağı, doğru evrakın hazırlanması gibi konular bizzat sekreteryanın ilgili şubelerinde yer alan uzmanlar tarafından basın mensuplarına lansman yapıldı.
DIŞ TİCARETİ ÖĞRETMENİN ÖNEMİ
Meslek liselerinde dış ticaret eğitiminin önemini vurgulayan Ege İhracatçılar Birliği(EİB) Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, 'Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) ile sektöre nitelikli iş gücü sağlamak amacıyla daha önce İzmir Ticaret Lisesinde bu eğitimleri vermiştik. Orada Çinceyi ikinci zorunlu dil olarak eklemiştik. Şimdi de Kavram Meslek Yüksek Okulu ile eşleştik. Türkiye'nin hiç üretemediği, yada az ürettiği sektöreler önceliğimiz. Bu alanlara nitelikli işgücü sağlamak istiyoruz. Eksikler giderilerek orta vade boşluğu doldurmayı hedefliyoruz. Türkiye'de bu işbirliği bir ilktir. Ülkemizin hiçbir yerinde bu tarz bir eğitim verilmiyor. Burada teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitimde verilecek' diye konuştu.
'HER ALANDA HER KESİME'
İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Derman Küçükaltan daha sonra toplantıda bir sunum gerçekleştirdi. Küçükaltan, 'Sektöre ara nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak isteyen bir kurumuz. Sektörlere uygun uygulamalı eğitim ile gerek öğrenci gerekse öğretim elemanı ihtiyacını karşılıyoruz. Bugüne kadar dış paydaş faaliyetleri ile bir çok işbirliğine imza attık. Bunlardan bazılarını EGİAD, ESİAD, Ege Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Denizli Pamukkale Üniversitesi, Fransız Kültür Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, ARKAS ile beraber gerçekleştirdik. Adalet Bakanlığı ile sosyal sorumluluk projesi kapsamında Aliağa Şakran Cezaevinde terör dışında kalan 0-6 yaş grubundaki çocuklara, çocuk atölyesinde pedagojik eğitim verdik' dedi.
Derman Küçükaltan konuşmasını 'EİB Üniversitemde' işbirliği kapsamında verilen eğitimlere değinen Küçükaltan konuşmasını şöyle noktaladı: ' Devlet destekleri derslerini ikinci dönem müfredatına zorunlu olarak ekledik. Fransız Kültür Merkezi ile anlaşarak Fransızcayı ikinci zorunlu dil olarak ekledik. CV hazırlama, dış ticaret eğitimi, ve devlet destekleri öğrenme derslerini ekleyerek müfredatı güncelledik. Bu dersler ile öğrenci mezun olduğunda iş arayan değil aranan iş gücü olacak.' sözleriyle sonlandırdı.
Haber Merkezi