Morgan Stanley’den distopyaların gerçek olduğu ekonomi senaryosu

Morgan Stanley, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında dikkat çekici bir analiz yayınladı. Sürdürülebilirliği şaibeli ekonomi politiklalarında ısrarcı...

Morgan Stanley, Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında dikkat çekici bir analiz yayınladı.

Sürdürülebilirliği şaibeli ekonomi politiklalarında ısrarcı olunması durumunda Türkiye'nin karşılaşabileceği muhtemel senaryo, Sranley analizinde resmedildi. Analize göre, Türk lirasının Amerikan doları karşısında değer kaybetme riski değerlendirildi ve para politikalarında istikrara yönelme olmazsa Dolar'ın yıl sonuna kadar dolar karşısında 28 tl seviyesini görebileceği üstünde duruldu. Bu analiz, ikinci turda yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi politikasında bir değişiklik yapmama olasılığına odaklanmakta. Analistlere göre, piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanmış durumda.Piyasaları hareketlendirecek olan, bu konuda alınan yeni kararlar olacak.

Morgan Stanley analistleri 'Makro politika çerçevesinde dezenflasyona öncelik verecek ve piyasa dostu politikalar benimseyecek bir değişiklik yapılmadığı takdirde, Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyacı makro riskleri canlı tutacak, küresel şoklara (emtia fiyatları, Fed) ve bölgesel ortaklardan döviz girişlerinin mevcudiyetine duyarlılığı artıracaktır' açıklamasında bulundu.

BlueBay Asset Management'dan Timothy Ash da para politikasında köklü bir değişiklik ve güvenilir bir lider ekibi olmadıkça Türk lirasının yükünün artabileceğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) TL'nin değer kaybı kısıtlamaları için rezerv kaybı yaşadığı da belirtiliyor. Seçimlerin ilk turundan önceki hafta 9 milyar dolar, iki tur arası ilk haftada ise 3,5 milyar dolar rezerv kaybı yaşandı. Bankacılar, rezerv kayıplarının geçen hafta da devam ettiğini tahmin etmekte. Rezerv yeterliliği durumu piyasalarda endişe yaratırken, ekonomi politikalarının sürdürülebilir olmadığı eleştirisi de bu duruma dayanıyor.

Seçim süreci boyunca kredi yönetiminin neredeyse durma noktasına geldiğini ve mevduat faizlerinin yüksek miktarlı işlemlerde yüzde 40 civarında getiri sağlayacağı, ancak seçimle birlikte bu oranların düşmeye başladığını da belirtiyor.

Bu analizler, Türkiye'nin ekonomik durumu ve politika düşüncesi konusunda önemli kaygıları yansıtmaktadır.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme