Mısır

Buğdaygiller familyasından 180-200 santimetre boyunda, dik ve yüksek gövdeli, geniş şerit yapraklı, bir yıllık bir bitkidir....

Buğdaygiller familyasından; 180-200 santimetre boyunda, dik ve yüksek gövdeli, geniş şerit yapraklı, bir yıllık bir bitkidir. Kökü kalın ve saçaklıdır. Yaprakları şerit gibi uzun, paralel damarlı, sert ve sivri uçlu, sapsız, kenarları dalgalıdır. İki çeşit çiçeği vardır. Erkek çiçekler, gövdenin ucunda salkım başak şeklinde, dişi çiçekler ise yaprakların koltuğunda koçan halindedir. Dişi çiçeklerin stilusları uzundur ve kınlarının tepesinden dışa doğru sarkarlar. Bunlar, mısır püskülü denilen kısmı meydana getirirler. Meyvesi, koçanı üzerinde sıkışık şekilde dizilidir. Rengi açık veya koyu sarı, esmer yahut kırmızımtırak renklidir.

Mısır püskülünün tertibinde glikoz, maltoz gibi şekerler, sabit yağ, steroller, reçine ve çok miktarda potasyum tuzu vardır. İdrar söktürücü, idrar yollarını temizleyici ve hararet verici olarak kullanılırlar.

Mısırözü yağı, mısır tanelerinden çıkarılır. Terkibinde yağ asitleri, A vitamini, az miktarda steroller ve bol miktarda nişasta vardır. Mısırözü yağı, damar sertliğini önler.

Daha ziyade mısır püskülü ve mısırözü yağı kullanılır. Mısır, iyi bir besindir ancak hazmı biraz güçtür. Guatr olanların yememesi tavsiye edilir.

Bakmadan Geçme