Metal sektöründe hem kâr, hem ücretlerde tırpanlama hat safhada
Diğer pek çok sektör gibi metal işçiliği sektöründe de patronların eline geçen kârlar artarken, işçinin aldığı...
Diğer pek çok sektör gibi metal işçiliği sektöründe de patronların eline geçen krlar artarken, işçinin aldığı ücretle asgari ücret arasındaki fark küçülüyor.
Evrensel'den Gözde Meydan'ın haberine göre, ortalama oranlara göre 2010 yılında bir metal işçisinin aldığı ücret, asgari ücretten %91 fazlayken, bugün bu oran %8'e inmiş durumda. Aynı yıllar arasında ise Ford Otosan'ın krı %3.200 artmış durumda, yani 32 katına çıkmış.
Ford Otosan'ın 2010 yılındaki net karı 566,3 milyon iken bugün 18,61 milyar lira.
Bu ay açıklanan yeni asgari ücret brüt 13.414 lira, net 11.402 lira olarak ilan edilmişti. Bu durumda asgari ücretli bir işçi saat başına brüt 59,62 lira kazanacak. MESS grup sözleşmesi kapsamındaki iş yerlerinde, Temmuz ayı itibarıyla işe girecek işçiler için bu durum, pek iç açıcı değil. Nitekim bütün zorlukları ve tehlikeleriyle metal sektöründe çalışacak bu işçiler, asgari ücretin yalnızca %8 fazlasında bir ücret alacak. Bu durumda alacakları brüt ücret saatlik 64,38 lira olacak.
Birleşik Metal-İş'e göre metal işçileri, bir asgari ücret kaybetti
Birleşik Metal-İş'in hazırladığı 'Metal işçisinin gerçeği' başlıklı raporda verilen verilere göre, 2010 yılında brüt asgari ücret 729 lira iken, metal iş kolundaki ortalama brüt ücret 1393 liraydı. 2010'dan bu yana metal işçisi, değeri kıyaslandığında asgari ücretin %83'ü oranında gelir kaybetti, Ford Otosan'ın karı ise 32 kat arttı.
Metal sektörü işçileri, asgari ücretin değerinin erimesinin yanı sıra, sektörde çalıştıkları yıllar boyunca maaşlarının asgari ücretle eşitlenmesinden de şikayetçi. Kocaeli'de Türk-İş'e bağlı Türk Metal'in örgütlü olduğu Ford Otosan'da çalışan bir işçi, 10 yıldır asgari ücretle çalıştığını ifade ederek, 'Yanımızdaki yan sanayiler bizden fazla alıyor. Tabii ki alsınlar, az bile ama Ford Otosan'ın hiçbir özelliği kalmadı. Asgari ücret ocak ayında da zamlanacak, 14 bini rahat bulur. Sözleşmede istediğimiz zammı alamazsak burada çalışmanın da anlamı yok. Ne insan gibi çalışıyoruz ne de insan gibi yaşayacak ücret alıyoruz' dedi.
Gözlerin toplu iş sözleşmesine döndüğünü söyleyen bir başka işçi ise 'Buradaki herkes şu an sözleşmeyi konuşuyor, asgari ücretli bunu aldıysa biz ne alacağız diye. Çünkü bizim sözleşmeden beri asgari ücrete neredeyse yüzde 200 zam aldı. Biz ne alacağız? Herkes alım gücümüz iyice düştü yine her şeye zam gelecek diyor' ifadelerini kullandı.
Çelik Halat fabrikasında çalışan bir başka işçi de yeni işe başlayacak bir işçinin saatte 64 lira kazandığını, deneyimli bir operatörün ise bundan yalnızca 1 lira fazla kazandığını vurgularken, onca yıllık emeklerinin karşılıksız kaldığından şikayet etti. Asgari ücret arttıkça işçilerin maaşlarının eridiğinin altını çizen emekçi, 'Şu an fabrikanın çoğu işe yeni giren işçinin ücretini alıyor. Üstelik bizim fabrikamızda geçtiğimiz günlerde bakım bölümünde çalışan arkadaşlarımızın ücretlerine zam yapıldı. Demek ki işverenler istediğinde sözleşmede yazandan farklı olarak zam yapabiliyor. Sendikaya bunu sorduğumuzda önce yalanladılar, sonra zam yapıldığını kabul etmek zorunda kaldılar.' diye konuştu.
5 yıldır Federal Mogul'da çalışan bir işçi ise aynı durumdan yakınarak, sözleşme döneminden önce ara zam yapılmasını talep etti.
Haber merkezi