Meslek liseleri ölüyor!

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılı sonrasında yapılan eğitim planlaması açıklamalarında, meslek liselerine önem verileceği ve öğrencilerin evlerine...

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılı sonrasında yapılan eğitim planlaması açıklamalarında, meslek liselerine önem verileceği ve öğrencilerin evlerine en yakın okullara yönlendirileceği yazılıp çizilmişti. Açıkça söylemek gerekirse ben de bu açıklamalara umutla yaklaşmış, 'acaba' sorusunu sormadan edememiştim.

Sonra sınavla girilen olularla 'nitelikli' okullar tartışmaları çıktı. Bu tartışmalar arasında kamuoyunda imam hatip okullarının durumunun ne olacağı konusunda da çeşitli görüşler dillendirildi.

Sonra hiçbir okulda yokken imam hatip liselerinin orta bölümü eğitim öğretime devam etti.

Benim bilebildiğim kadarı ile Ödemiş'te şu an üç adet imam hatip okulu binası var. Bunlardan biri Küçükavulcuk köyü girişinde, ikincisi eski SSK karşısındaki eski imam hatip lisesi üçüncüsü de tren yolu kenarındaki eski Birgivi okulunun bulunduğu yerde. Bu okullarda kaç öğrenci var bilemiyorum. Kapasitenin çok altında olduğu söyleniyor.

Bu yazıda konumuz bu değil.

Bu yazıda konumuz Ödemiş'teki meslek liseleri ve durumları.

Biliyorsunuz, okullara, ortaokul olarak bildiğimiz ikinci 4 yılın sonunda yapılan sınavlarla giriliyor.

Söylemeye gerek yok, Fen Liseleri bir ilin veya ilçenin en başarılı öğrencilerini kabul ediyor. Fen Liseleri yatılı olduğunda o okula dışarıdan da öğrenci gelebiliyor. Fen Liselerinden sonra sıralamada Anadolu Liseleri geliyor: Ödemiş'te Birgi yolundaki Küçükavulcuk köyü girişinde bulunan Ticaret Odası Anadolu lisesi, Beydağ-Kiraz yol ayrımındaki Hulusi Uçaçelik Anadolu Lisesi, eski otobüs garajı arkasındaki Ödemiş Anadolu Lisesi ve İzmir çıkışındaki Prof. Dr. Muzaffer Kula Anadolu Lisesi. Diğer liseler de Teknik ve Mesleki Anadolu Liseleri. Benim görev yaptığım Anafartalar okulu yanındaki İlkkurşun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ulus Meydanı'ndaki eski erkek sanat yeni Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, eski kız meslek olan Zübeyde Hanım Meslek ve Teknik Anadolu lisesi, eski sağlık lisesi olan Birgi'deki Kazım Paşa Meslek ve Teknik Anadolu lisesi ve Kaymakçı ile Ovakent'teki Çok Programlı Liseler.

Her yıl 30'ar kişiden 4-5 sınıf alan bizim İMTAL, bu yıl 3 sınıfta kaldı ve devamsızlıktan sınıflarda öğrenci sayıları 10-15'e kadar düştü. Diğer eski erkek sanat ile kız meslekte de durum aynı. Yani meslek liseleri tercih edilen okullar olmaktan çıktı gibi.

Bize gelen öğrencilerin hemen hepsi, sınıfta kalma olayının yaşanmadığı ortaokulların en başarısız öğrencileri. Başarısız derken sınavda elde ettiği barıdan bahsediyorum.

Bütün liselerin 1'inci sınıflarında dersler ve kitaplar ortaktır. Hatta bütün sınıfların bütün kültür derslerinde ortak kitaplar okutulur. Yani Fen Lisesi ile meslek liselerindeki edebiyat kitapları aynıdır.Farklı olan ders sayılarındaki ve çeşitliliğindeki dağılımdır.

Bunun sıkıntılarını burada anlatamam çünkü bu köşenin alanı yetmez.

Hadi Anadolu Liseleri üniversiteye hazırlanıyor diyelim ki şu durumda öğrencilerin çoğu…

Peki meslek liselerinden kimler ve kaç kişi mezun olacak da ülkenin ara elamanı ihtiyacını karşılayacak!

Yeni milli eğitim müdürümüz sayın Bahattin Gengörü ile çeşitli gerekçelerle birkaç kez görüşme fırsatım oldu. Açıkça ifade etmek gerekirse sayın Gengörü, ilçedeki eğitimin en iyi şekilde sürdürülebilmesi için elinden geleni yapacaktır. O da okulların sadece eğitim veren kuruluşlar olmadığını da söylüyor: Okul bilimsel eğitimin yanında gençlere; sosyal, sanatsal ve sportif davranışlar kazandıran bir kurumdur.

Şimdi gelelim ana konumuza:

Bana göre Ödemiş'teki mesleki ve teknik liseleri arasında yeni sınıflandırmalar yapılmalıdır. Bu sınıflardan önce de bu okullarda bölgedeki tarım ve hayvancılığa dönük; tarım ve hayvancılıkla ilgili yeni bölümler açılmalıdır.

Örneğin süt ürünleri, bahçe bitkileri, hayvan sağlığı gibi…

Huzurevi arkasına yeni bir okul yapıldığını görüyoruz. Bu okulun da mesleki ve teknik okul olarak değerlendirileceği söylentileri var. O halde bu yeni okul; adını andığımız süt ürünleri, bahçe bitkileri, hayvan sağlığı gibi bölümleri barındırabilir.

Eski erkek sanat da elektrik, mobilya ve makine ağırlıklı bölümlerden oluşabilir. Bizim okuldaki muhasebe, bilişim, büro yönetimi ve pazarlama bölümleri de bu iki okul bünyesine alınabilir.

Peki bizim okul İMTAL? Zafer Mahallesi'ne yapılacak bir ilkokul ile ortaokul, iyice şişen 50. Yıl okulunun yükünü büyük ölçüde alacaktır. Kentin kuzeyinde bir lise yoktur. Eğer ki İMTAL lise yapılırsa, Ödemiş'teki öğrencilerin birçoğu mahallesine yakın bir okulda eğitim görme olanağına kavuşacaktır.

Ödemiş, hızla kuzey-doğuya doğru ilerliyor. 5-10 yıl içinde yeni okul ihtiyaçları ortaya çıkacaktır.

Bence seçilecek belediye başkanı bu konuya da kafa yormalıdır.

İslami ilimler Fakültesi açılacak, onay çıktı deniliyor. Onu da başka bir yazıya bırakalım.

Sorunlar çok ama benim köşem sınırlı…

Bakmadan Geçme