Merkez Bankası, Temmuz ayı Fiyat Gelişim Raporu’nu yayınladı

Merkez Bankası, Temmuz ayı Fiyat Gelişim Raporu’nu yayınlarken, TL’deki değer kaybı ve ücret artışlarının boyutunu gözler...

Merkez Bankası, Temmuz ayı Fiyat Gelişim Raporu'nu yayınlarken, TL'deki değer kaybı ve ücret artışlarının boyutunu gözler önüne serdi. Öte yandan çalışan kesim üzerindeki vergi yükü de yüksek enflasyona katkıda bulunmakta.

Enflasyon değerlendirmesinin de yer aldığı raporda, Temmuz ayında yüzde 9,49'luk rekor bir artışa da yer verildi. Yıllık enflasyonun yüzde 47,83 olarak geçtiği raporda, 'Bu gelişmede, vergi ile yönetilen-yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışları yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışları etkili olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon ana grupların tamamında artmıştı' dendi.

Aylık bazda bakıldığında, enerji sektörü başta olmak üzere alt gruplarda yüksek büyüme kaydedilmekte. Raporda, enerji grubu fiyatlarındaki artışta 'vergi ayarlamaları'nın yanı sıra döviz kurları ve uluslararası petrol fiyatlarındaki değişimlerin de etkili olduğu belirtildi.

haber merkezi

Bakmadan Geçme