Merhaba dünya!

İzmir Enternasyonal Fuarı, 87. kez dünyaya kapılarını 'Eylül'de gel' sloganıyla açtı. Partner ülkenin Sırbistan, odak ülkenin...

İzmir Enternasyonal Fuarı, 87. kez dünyaya kapılarını 'Eylül'de gel' sloganıyla açtı. Partner ülkenin Sırbistan, odak ülkenin Hindistan olduğu fuar, bu yıl 'teknoloji' temasıyla dikkatleri İzmir'e çekiyor. Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 87 yaşında olmasına rağmen her yıl kendini yenileyerek genç kalmayı, çağa ve değişime ayak uydurmayı başaran İzmir Enternasyonal Fuarı'nın kıtaları, ülkeleri, kültürleri, ırkları, dinleri buluşturarak aynı zamanda evrensel barışa da hizmet ettiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu 87. İEF'yi, 'Merhaba Ege, merhaba Türkiye, merhaba dünya' sözleriyle açtı.

'Teknoloji' temasıyla 7-16 Eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenen 87. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış töreni ve konuşmalarla başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen törene TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, üst düzey bürokrat, meslek odaları ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı, Sırbistan ve Hindistan'ın ulusal marşlarının okunmasının ardından açılış törenine özel gösteriler sunuldu. Sırbistan Kolo Dans ve Müzik Topluluğu'nun gösterisi büyük beğeni topladı.

Evrensel barışa hizmet

Açılış konuşmasında İzmir Enternasyonal Fuarı'nın dünyanın yaşayan en eski fuarlarından biri ve Türkiye'nin de ilk göz ağrısı olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, '87 yaşında olmasına rağmen her yıl kendini yenileyerek genç kalmayı, çağa ve değişime ayak uydurmayı başaran İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışında, sizleri saygıyla selamlıyorum. Evet; ilk olmak, öncü olabilmek önemlidir. Ama bu önderlik vasfını yaşatabilmek ve geleceğe aktarabilmek de bir o kadar önemlidir. Biz İzmir'de fuarcılığın çıtasını hep yukarı, daha yukarı taşıyoruz. Sadece genel ticaret fuarımızı değil, ihtisas fuarlarımızı da büyütüyoruz. Türkiye'nin en büyük ve en nitelikli fuarcılık merkezini İzmir'de kurduk. Adını Fuar İzmir koyduk. Her yıl onlarca fuar düzenliyoruz. Kıtaları, ülkeleri, kültürleri, ırkları, dinleri buluşturarak aynı zamanda evrensel barışa da hizmet ediyoruz. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün İzmirlilere verdiği bir görevdir. O yüzden fuarlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz' dedi.

 'Her kışın baharı vardır'

Bir devletin vesayet altına girmeden, bağımsız bir şekilde varlığını devam ettirmesinin en önemli şartlarından birinin iktisadi bağımsızlık olduğunu söyleyen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, Ege'nin incisi İzmir'de toplanan İzmir İktisat Kongresi'nin Türkiye'nin ekonomi alanında takip edeceği yol haritası belirlenmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Konuşmasında gelişen dünyayla rekabet etmek için bilgi ve teknolojiye sahip olmanın gerekliğinin altını çizen Yıldırım, şunları söyledi:

'Hedefimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmaktır.  'Hele hele şu eşiği aşalım' diye mazeret üretmeden muasır medeniyetlerin önüne geçip takip edilen ülke konumuna gelmek mecburiyetinizdeyiz.  Bazı ekonomik sıkıntılar yaşadığımız gerçek.  'Her baharın bir kışı vardır' misali ekonomimizde de bugünlerde kış mevsimi var.  Ancak karşı karşıya olduğumuz zorlukları sızlanarak, şikayet ederek aşamayız ya da siyasi eleştirilerle çözüm üretemeyiz. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemide sadece 81 milyon Anadolu evladı yok aynı zamanda ümidini bu ülkeye bağlamış milyonlarca gönül dünyamızın insanı var. Türkiye geçmişte olduğu gibi bu zorluğun üstünden gelecektir.  Türkiye'nin imkan ve kabiliyetleri bu zorlukları aşabilecek yetenekte.  'Sen,  ben' demeden 'biz' olarak bu zorlukların üstesinden geleceğiz. Hedefimiz zorluk aşmak değil tekrar etmemesi için tedbirlerin köklü bir şekilde alınmasıdır. Türkiye öncü ve önder ülkedir.  Yüzlerce yıldır hürriyet ve bağımsızlığımızı koruyorsak, zorluklar karşısında çözüm üretme kabiliyetimizden ve gösterdiğimiz dirençtendir. Bu fuara gösterilenilgi bu durumdaki haklılığımızı ortaya koyuyor. İzmir ve ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlayacak fuar gelecek günlere dair inancımızı pekiştirecek,  ümidimizi daha da artıracaktır'. 

Haber: Bilgehan SAKICI

 

Bakmadan Geçme