MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tıbbi Saha Uygulama Tatbikatı sona erdi

Avrupa Sivil Koruma Teşkilatı yönetiminde, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca 18-22 Eylül...

Avrupa Sivil Koruma Teşkilatı yönetiminde, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca 18-22 Eylül tarihleri ortada meydana gelen MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tıbbi Saha Uygulama Tatbikatı sona erdi. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, '7'den ortak tomar ülkenin katıldığı, 50'den ortak tomar şehrimizden arkadaşlarımızın dayanaklık etmek verdiği mecmu 2 bin 500 yabanlık iri ortak manevra gerçekleştirdik. Avrupa Birliği tarihinin en iri medikal tatbikatı oldu' dedi.

Tatbikat Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) ve elçi ülkelerce gerçekleştirildi. Tatbikatla kıyamet ve aceleci hallerde arsıulusal ekiplerin birbirleri ile ve ev sahibi ülkeyle baş başa çalışmasını kolaylaştırmak has afiyet müdahaleleri, kontrol ve kurtarma, tahliye, güvenlik, trafik, tahaffuz faaliyetleri çerçevesinde koordinasyon, terbiye ve deneme paylaşımının artırılması hedeflendi. Tatbikata Azerbaycan, Almanya, Portekiz, Finlandiya, Romanya, Estonya ve Polonya katıldı. Tatbikatta mecmu 2 bin 446 personel ve 202 anahtar toprak aldı. Bugün ise tatbikatın kapanışın yapıldı.

Tatbikat sonrası değerlendirmelerde mevcut İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, 'Tatbikatı icmal etmek icabında biricik kelimeyle dört dörtlük geçti. 5 güneş görünen tatbikatın başta hazırlığı 1,5 yıla ortak tomar ortak süredir gerçekleştiriliyordu. 7'den ortak tomar ülkenin katıldığı, 50'den ortak tomar şehrimizden arkadaşlarımızın dayanaklık etmek verdiği mecmu 2 bin 500 yabanlık iri ortak manevra gerçekleştirdik. Avrupa Birliği tarihinin en iri medikal tatbikatı oldu. Büyük ortak organizasyondu, 60'tan ortak tomar operasyonu başarıyla sahneledik. Deniz, kara, iklim ambulanslarımızı, helikopterlerimizi kullandık. Yabancı dostlarımızı, sağlıkçılarımızı ağırladık. Azeri dostlarımız da bizle baş başa sahada çalışkan şekilde fariza yaptılar. Çanakkale olarak, Sağlık Bakanlığı şekilde hakeza ortak organizasyona ev sahipliği gerçekleştirmek bizi baş döndürücü onurlandırdı. Bugün de kapanışını gerçekleştirdik ve dört başı mamur katılanlardan yeterli benek aldık. Ben ekibim, ülkem hesabına baş döndürücü gururluyum. Şuanda da sahada Libya'ya dayanaklık etmek sağlayan iri ortak afiyet ordusu var. UMKE'miz maatteessüf ki devletimizde yaşanmış olan afetlerde baş döndürücü deneme kazandı. Ama bu tecrübeyi dünyanın herhangi ortak durumunda açıklamak düşüncesince ekibimiz herhangi ortak devir hazır. Bu tatbikatlar yardımıyla gücümüze çelim kattık' dedi.

Yabancı iştirakçilerin baş döndürücü etkilendiğini kail Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Birim Sorumlusu Serkan Demirci, 'Yaklaşık 75 yabanlık ortak ecnebi ekibin eş güdümlü ettiği, yönettiği baş döndürücü iri dirayetli ortak tatbikat. Kendilerinin tabir ettiğine mucibince Avrupa'nın, MODEX'in yaptığı bugüne derece ki en iri tatbikat. Biz buradaki manevra içinde ortak afeti de muammer olduk. Tatbikat düşüncesince burada mevcut sayın kıymetli başkanımız Şükrü bey, umumi başöğretmen yardımcılarımız ve UMKE mensubu arkadaşlarımızın ortak yönünü buradaki envanterimizle baş başa Libya'ya baş döndürücü çabuk ortak biçimde geçici ettik. Şuan arkadaşlarımız Libya'dalar. 160 UMKE personeliyle kısaca 20'den ortak tomar araçla, 10 ambulansla, 2 badiye hastanesi, 8 EMT-1 seviyesinde badiye hastanesiyle baş başa 160 kişiyle şuanda Libya'da bakım veriyoruz' diyerek konuştu.

Kaynak: IHA

Bakmadan Geçme