Maaş yerine yüzdelik pay

Torbalı Atatürk Sanayi Sitesi’nde farklı sektörlerde hizmet veren işletmelerde çalışan personele maaş yerine yüzdelik pay verme...

Torbalı Atatürk Sanayi Sitesi'nde farklı sektörlerde hizmet veren işletmelerde çalışan personele maaş yerine yüzdelik pay verme uygulaması yaygınlaştı. İş yeri sahibi ile anlaşan zanaatkarlar, yaptıkları her işten belirli bir yüzdelik alarak çalışıyor.

7 Eylül Mahallesi'nde yer alan Torbalı Atatürk Sanayi Sitesi'ndeki dükkanlarda yüzlerce kişi istihdam ediliyor. Genellikle teknik bilgi ve beceri gerektiren işlerin yapıldığı sektörlerde faaliyetler gösteren dükkanların yer aldığı Torbalı Atatürk Sanayi Sitesi'nde ev tadilatı, araç ve makine tamir onarımları yapılıyor. Sanayideki esnaf, mesleklerini öğretecek çırak ve kalfa bulamazken işe alacakları kişilere de her yaptıkları işten yüzdelik vermeyi tercih ediyor. Yüzdelik vererek personel çalıştırmanın artan gider maliyetleri sebebiyle daha fazla tercih edildiği kaydedildi.

Yüzdelik alarak çalışanların sayısı arttı

Torbalı'da fabrikalarda ve hizmet sektöründe iş olanaklarının artmasıyla sanayide ustalar, mesleklerini öğretecek çırak bulamayacak duruma geldi. Ustalık, zanaat gerektiren işler konusunda istihdam açığı ortaya çıktı. İşletme sahipleri de mesleğinde kendini kanıtlanarak uzmanlaşan kişilere maaş vermek yerine yüzdelik önermeye başladı. İşe alınan kişiler, dükkanlarda yaptıkları her bir işten anlaşılan tutarda yüzdelik pay alıyor. Personelin kendi maaşlarının belirleme imkanını taşıyan sistemin otomobil tamirhaneleri gibi işletmelerde sıklıkla uygulandığı belirtildi. Yüzdelik ücretli sistemde iş yerlerinde verilen hizmetin kalitesinin de arttığı ifade edildi.

Sanayi esnafından Hakan Akkol, esnafın neden böyle bir ücretlendirme yaptığını kısaca açıklayarak, 'İşletmelerde istihdam edilen her bir personelin maaş haricinde ödenmesi gereken prim tutarları çok arttı. Bazı esnaf, bu gideri ödememek için yüzdelik usulü ile alım yapıyor. Her yapılan işten yüzde 20'den yüzde 50'ye kadar değişen oranlarda ücret alan çalışanlar, kendi sosyal güvencelerini ödüyor ve kendi maaşını kendisi belirliyor. Bir nevi personel, işletmeye ortak oluyor. Yapılan işten personel de işverene yakın bir ücret alma şansı yakalıyor' dedi.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme