Laikliğe aykırı eğitim programına karşı Bergama, isyan bayrağını çekti
Eğitim-Sen, ÇEDES’e karşı Öğrenci Veli Dernekleri, Yeni Kuşak Köyü Enstitüleri, Halkevleri ve Sosyal Haklar Derneği ile...
Eğitim-Sen, ÇEDES'e karşı Öğrenci Veli Dernekleri, Yeni Kuşak Köyü Enstitüleri, Halkevleri ve Sosyal Haklar Derneği ile bir mücadele programı oluşturmak için bir toplantı gerçekleştirdiklerini Twitter'dan duyurmuştu.
Büyük bir tepki de İzmir'in Bergama ilçesinden geldi.
Ajans Bakırçay'ın haberine göre ÇEDES projesine karşı bir mücadele programı oluşturulmaya başlanıyor.
Bergama'da ÇEDES projesine karşı basın açıklaması düzenlendi. Bergama Eğitim-Den ve Veli Derneği'nin ortak basın açıklaması metni, Eğitim-Sen Bergama Başkanı Şirin Ural tarafından okundu.
Söz konusu projenin laikliğe kökten bir saldırı olduğunun altının çizildiği metin ise şöyle;
'Türkiye'de uzunca bir süredir eğitim sisteminin siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda dini kural ve referanslara göre biçimlendirmek istendiği bilinmektedir. Bugüne kadar eğitim alanında Millî Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve dernekler arasında çok sayıda iş birliği protokolü imzalanmış, okullarda hayata geçirilen ortak projeler üzerinden eğitimi dinselleşme süreci hızlandırılarak laik eğitim ve laik yaşama temelden aykırı adımlar atılmıştır. Türkiye'deki bütün eğitim kurumları, iktidarın ırkçı, mezhepçi, ayrımcı ve otoriter uygulamaları nedeniyle gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırılmıştır.
İktidarın eğitim başta olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında 'tek din, tek mezhep' anlayışı çerçevesinde hayata geçirdiği bu tür uygulamalar ile laik-bilimsel eğitim başta olmak üzere eşit, özgür ve demokratik yaşama karşı açık bir tavır alındığı anlaşılmaktadır. Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi' (ÇEDES) kapsamında İzmir'de 842, Bergama'da 17 okulda manevi danışman adı altında vaiz, imam-hatip, kuran kursu öğreticileri görevlendirilmiştir. Okullarımızda eğitim öğretim süreçleri yasalarla belirlenmiş ve tanımlanmış olmasına rağmen mevcut yasa ve yönetmenlikler yok sayılarak görev alanları tanımlanmamış çalışma biçimleri belirlenmemiş din görevlilerin okullarımıza gönderilmesi eğitimin dinselleştirilmesinden başka bir anlam taşımamaktadır. ,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Anayasanın laiklik ilkesine aykırı şekilde propaganda faaliyetlerine hız verdiğini geçmiş uygulamalardan biliyoruz. Bu görevlendirmeler de eğitimi dizayn etme çabasından başka bir şey değildir. Manevi Danışman görevlendirilmesine dayanak gösterilen ÇEDES uygulaması ile kamu gücü, kamu kaynakları ve kamu olanakları kullanılarak 'resmî bir cemaat' oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bugüne kadar onlarca örneğini gördüğümüz protokollerden kapsam, yetki ve işleyiş açısından çok daha cüretkr bir protokolle karşı karşıyayız. Protokol yasa ve yönetmeliklerle düzenlenmesi gereken pek çok hususu sadece protokol aracılığıyla düzenleyerek normlar hiyerarşisini ortadan kaldırmaktadır.
Özü itibarı ile bu projenin olduğu gibi iptal edilmesi gerekir. Velilerimize ve öğrencilerimize çağrımız kimsenin bu faaliyete zorlanamayacağıdır. Velilerimiz ve öğrencilerimiz her hangi bir zorlama durumunda Eğitim Sen şubeleri ile iletişime geçerek gerekli desteği alabilir. Eğitim sisteminde ve genel olarak toplumsal yaşamda iktidarın kendi dünya görüşüne ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme yönündeki uygulamaları tüm topluma yönelik fiili bir baskı ve dayatma haline gelmiştir. Bu konuda özellikle eğitim sisteminin 'tek din, tek mezhep' anlayışına uygun olarak dini kurallara göre biçimlendirilmek istenmesi kabul edilemez.'
Bir basın açıklaması da 9 Haziran cuma günü 18.30'da ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılacak açıklamaya; aydınlıktan, bilimden yana laik eğitim isteyen herkes davet edildi.
Haber merkezi